Az adatok nem hazudnak!
Tíz munkavállalóból csak kettő érzi úgy, hogy a teljesítményének értékelése és a munkaadójától kapott visszajelzés megfelelő motivációt jelent és kimagasló munkavégzésére ösztönzi - derül ki a Gallup Intézet nemzetközi felmérésből.

 

Ez az adat lesújtó és jól jelzi, hogy egy cégnek kiemelten kell kezelnie a munkavállalói teljesítményértékelést. A jelenlegi helyzetben ez még inkább igaz, hiszen csak azok a vállalatok fognak győztesen kikerülni a válságból, amelyek be tudják azonosítani kulcsmunkavállalóikat, és rájuk összpontosítva, velük együtt képesek hatékonyságukat növelni – hívta fel a figyelmet Hári Péter, az adatalapú HR-tech megoldásokat fejlesztő CX-Ray ügyvezetője.

A munkahelyi teljesítményértékelés még sok esetben méltatlanul mostohagyereknek számít nemcsak hazánkban, de nemzetközileg is. Jól mutatja ezt a Gallup Intézet korábbi átfogó, nemzetközi felmérése is, mely meglepő statisztikai megállapításokat tett. Hiszen például csak a munkavállalók hetede érzi úgy, hogy a munkaadójától kapott teljesítményértékelés inspirálóan hat és jobb teljesítményre ösztönzi.

A vállalati hatékonyság a koronavírus-helyzet negatív gazdasági hatásai miatt égető kérdéssé vált. Hazánkra ez még inkább igaz, hiszen a legfrissebb európai uniós adatok szerint már Románia is megelőzte hazánkat munkatermelékenységben. (Ebben a rangsorban az EU 27 tagállamából Magyarország a 25. pozíciót foglalja el, csak Bulgáriát és Lettországot előzve meg.)

A kulcsmunkavállalók húzzák a céget

De mit tehet egy magyar vállalkozás a jelenlegi helyzetben annak érdekében, hogy rövid távon növelje hatékonyságát? „A kulcsmunkavállalók beazonosítása létfontosságú. Hiszen a legjobban teljesítő kollégákra lehet építeni, ők lehetnek képesek átlendíteni a céget egy-egy nehéz szituáción is. Ha őket egy cég meg tudja tartani és megfelelően motiválni tudja, az már nagy lépés a siker felé. Ebben nagymértékben segíthetnek a modern, technológiára épülő teljesítményértékelő rendszerek” – hívta fel a figyelmet Hári Péter, az adatvezérelt HR-tech megoldásokat kínáló CX-Ray ügyvezetője.

Egy több mint 3000 cég megkérdezésével végzett MNB kutatás szerint – melyet áprilisban publikált a jegybank – a cégek két ötödének fog idén nehézséget okozni a bérek kifizetése. Éppen ezért sajnos számos vállalkozás kényszerült és kényszerülhet létszámleépítésre a költségcsökkentés jegyében. Ebben a tekintetben még inkább felértékelődik az objektív teljesítményértkelés, és a kulcsmunkavállalók beazonosítása, hiszen az ő megtartásukon a cég túlélése múlhat.

Adatalapú és valóságvezérelt vezetői döntésekre van szükség

A korábbiaknál tehát ma még fontosabb, hogy a cégek a fontos döntéseiket adatokra alapozzák, és a szubjektív értékelésből fakadó torzítást minél inkább kiküszöböljék. A CX-Ray által fejlesztett adatalapú teljesítményértékelési rendszer abszolút objektíven képes értékelni a kollégák teljesítményét. A hálózattudomány és az adattudomány vívmányait ötvöző megoldást, a koronavírus járvány elleni gazdasági védekezés jegyében a CX-Ray év végéig 100 hazai vállalat részére ingyenesen rendelkezésre bocsátja.  A program iránt hatalmas az érdeklődés, már csak egy tucat szabad hely érhető el.

Személyre szabott telematikai szolgáltatások a szállítmányozási szektorban
Európa vezető telematikai szolgáltatója, a Bridgestone tulajdonában lévő Webfleet Solutions budapesti képviselettel bővíti szolgáltatásait a magyar üzleti ügyfelek számára.
A járvány felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket
A járvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást – áll a Deloitte legutóbbi felmérésében.
Egyre népszerűbb az emelt szintű informatikai érettségi
2020-tól kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemi felvételihez. Ez a változás az informatika érettségikre különösen nagy hatással volt: az előző évhez képest tavaly közel 2000-rel több diák jelentkezett emelt szintre. Megnéztük, miért?
Időzített bomba a kocsiban: az EGR-szelep
Minden autóban, a tervezési sajátosságok miatt bármelyik pillanatban megadhatja magát a rendszer, ha nincs megfelelően tisztítva.
Reverse Engineering – fordított tervezés, vagy visszafejtés
Mi is az a Reverse Engineering? Hogyan integrálható a tervezési folyamatokba? Mikor érdemes Reverse Engineering folyamatot használnunk? Milyen előnyökkel jár? Miért okoz szoftveres kihívást egy Reverse Engineering feladat? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.