Eplan Preplanning csővezeték modullal
Minél korábban strukturáljuk és rendszerezzük a meglévő tervezési adatokat, annál jobban megkönnyítjük az életünket. Az új verzió automatikusan meghatározza a csővezeték-hálózat helyét.

 

Ez különösen igaz a korai projektfázisokban létrejövő kulcsfontosságú kapcsolati adatokra, beleértve a csővezeték definíciókat és információkat, valamint a kábeladatokat. Az Eplan Preplanning új verziója már saját csővezeték modult is tartalmaz. A felhasználóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy kábelezési adatokat definiáljanak, mint a későbbi tervezési folyamatok specifikációit. A kapcsolati adatok központi kezelése a projektminőség javításával párhuzamosan a szükséges ráfordításokat is csökkenti.

Az Eplan Platform és így az Eplan Preplanning legújabb, 2.7 verziója szeptemberben válik elérhetővé. A projektinformációk és a tervek korai meghatározása – legyen szó akár adatbázis-orientált, vagy grafikai alkatrésztervezésről – lehetővé teszi a mérnöki folyamatok mélyebb integrációját és hatékonyságuk növelését, az alaptervek kidolgozásától egészen a részletes tervezésig. Ez az úgynevezett kapcsolattervezési objektumokkal érhető el, amelyek meghatározzák, hogy mely szegmensek kapcsolódnak egymáshoz és meghatározzák például a csővezetékeket vagy a kábeleket az előzetes tervezés során.

 

Az Eplan Preplanning 2.7-es verziója lehetővé teszi a csővezetékek könnyű tervezését az előtervezéstől a műszerezési folyamatábrák (P&I diagramok) segítségével végzett részletes tervezésig

 

A csővezetéket meghatározó adatok magukban foglalják a csőosztályt, valamint az adott csővezetéken átfolyó anyagot - beleértve például a vizet, az olajat, vagy az oxigént. A Szegmens Sablon Navigátorban a felhasználók sablonként megadhatják a projekthez szükséges csőosztályokat és anyagokat az összes releváns adattal együtt. Az adatokat nem kell külön megadnunk a szegmensekbe és a csővezeték-definíciókba, ami jelentősen felgyorsítja a projektet.

Az új 2.7-es verzióban a csőosztály az előzetes terv minden szegmenséhez hozzá van rendelve és a csővezeték tervezési objektumának és a csővezeték-meghatározó pontjainak beviteli mezőjévé válik, így egy Csőosztály Sablon kiválasztása is lehetségessé válik. A Csőosztály Sablonhoz a felhasználók olyan részeket is tárolhatnak, mint csőszakaszok, szerelvények és szivattyúk. A későbbiek során csak a csőosztályhoz rendelt alkatrészek választhatók ki a szegmensek komponenseként.

Előnyök a felhasználók számára: a csővezeték-hálózat helyét automatikusan meghatározza az Eplan Preplanning. A csőosztályra vonatkozó és a kiegészítő adatok a csatlakozások, csatlakozási pontok és funkciók megfelelő jellemzői révén tárolhatók. A kiválasztott csövek a csővezeték használatával színkódolhatók, és további automatikus összekötő vonalak hozzáadásával a csővezeték darabonként bővíthető a P&I diagramok összes lehetséges kapcsolatán keresztül.

Az Eplan Preplanning segítségével a felhasználók az Eplan Platformban kezdeti tervezési lépéseket végezhetnek el a termékfejlesztési folyamat korai szakaszában. Egy gép, vagy berendezés tervezése során külön fázisok határozhatók meg, amelyekben a koncepció folyamatosan finomítható és a kezdeti elnagyolt ötletekből és tervekből kikristályosodik, majd véglegesedik a gép összeszerelésére és gyártására vonatkozó összes szükséges dokumentáció és információ.

Az előzetes tervezés fázisában határozzák meg a gép/berendezés műszaki működési területét és megbecsülik a kezdeti mennyiségi struktúrákat. A cél a technikailag legelőnyösebb koncepció kidolgozása és a későbbi részletes tervezés specifikációinak meghatározása. Az előzetes tervezés alapján követhető a kapcsolási rajzok létrehozása és az összeállítás ütemezése. A P&I diagramok a berendezés dokumentációjának szerves részét képezik. 

 

Az Eplan Preplanning 2.7-es verziójának előnyei
 
A csővezetékek meghatározása a forrás és rendeltetési hely szerint, a P&I diagramok megrajzolása előtt
Az azonosító és leíró adatok hozzárendelése a csővezetékekhez, például a kijelölésekhez
A csővezetékek meghatározása a P&I diagramon a csövek és műszerek kijelölt sorrendjével
A csővezetékek tetszés szerinti beszúrása, vagy eltávolítása
Csővezeték-specifikus jelentéskészítés
 
Az érvényes szoftverkövetéssel rendelkező Eplan felhasználók szeptembertől letölthetik az új Eplan Platform 2.7-es verziót. További információk ezeken a weboldalakon érhetők el: www.eplan.hu, www.eplan.de és www.friedhelm-loh-group.com.
 

 

Az ipari robotok is áldozattá válhatnak
Egyre több kiberfenyegetéssel kell szembenézniük a vállalatoknak, beleértve a zsarolóvírusokat, az üzleti e-maileket érintő visszaéléseket és az IoT-eszközöket célzó támadásokat, ráadásul immár a kiberpropagandával is meg kell küzdeniük.
Arduino Due alkalmazás GridEye szenzorral
Cikksorozatunk befejező részében a GridEye szenzorral megvalósítunk egy önállóan futó Arduino Due alkalmazást, mely a mini hőkamera képét egy 8X8-as RGB LED mátrixon jeleníti meg, miközben a céltárgy mozgását egy szervomotorral igyekszünk követni.
Bajba kerülhetnek a magyar beszállítók
Egy elemzés szerint öt éven belül komoly nehézségekkel szembesülhet a magyar ipar az elektromos autók elterjedése miatt. Elsősorban a nagy autógyártók beszállítói hálózatának csökkentése és a munkaerő mérséklése jelentheti a legnagyobb veszélyt.
Új kihívások a szakképzésben
A magyarországi munkaerőpiacon az európai átlagnál magasabb a digitális analfabéták aránya, amiért elsősorban a köznevelés hiányosságai tehetők felelőssé. A csorbát az oktatáspolitikai szakemberek az informatikai és műszaki tudományágak kutatóival és az iparági szereplőkkel karöltve próbálják kiköszörülni.
Okosautók kibercsapdában
Az autóipar növekvő kiberbiztonsági kihívásaira a Kaspersky Lab és az AVL elkészítette annak a biztonsági egységnek (Secure Communication Unit - SCU) a prototípusát, amely lehetővé teszi a zavarmentes kommunikációt az autó alkatrészei valamint az autóval összekapcsolt infrastruktúra között.