GigaDevice 32 bites mikrokontroller újdonságok
A GigaDevice GD32 sorozatú eszközeivel vezető szerepet tölt be Kína nagyteljesítményű, 32 bites, általános célú mikrokontroller-piacán, első kínai gyártóként kínálva Arm® Cortex®-M3, Cortex®-M4 és Cortex®-M23 MCU termékcsaládokat.

 

Összesen több mint 200 millió kiszállított eszközzel, több mint 10 000 ügyféllel és 21 termékvonallal, több mint 320 elemes cikkszám választékkal a GigaDevice a piac élvonalában szereplő gyártók és alkalmazásaik széles köre számára kínál megoldásokat. Az összes modell szoftver szinten kompatibilis egymással. Teljes mértékben megfelelnek a nagy teljesítményű, mainstream valamint a belépő szintű beágyazott mikrovezérlős megoldások támasztotta követelményeknek; lehetővé teszik a költséghatékony fejlesztést, könnyű használat mellett. Írásunkban egy újdonságot szeretnénk bemutatni: az Endrich kínálatában már elérhető energiatakarékos alkalmazások számára fejlesztett, Cortex®-M23 családot.

GD32E230 Arm® Cortex®-M23 MCU sorozat

A tavalyi Electronica 2018 kiállításon mutatta be a GigaDevice az Arm® Cortex®-M23 alapú MCU-k új GD32E230 sorozatát, mellyel a kis méretű, alacsony költségű, és az energiahatékonyságot előtérbe helyező beágyazott alkalmazások számára kívánt megoldást nyújtani a cég. Ez a termékcsalád a GD32 MCU vonal első Cortex®-M23 magon alapuló, 55 nm-es alacsony energiafelhasználású technológiával készülő, kiemelkedően költségtakarékos eszközeit kínálja. Kis méretével és fogyasztásával korszerű megoldást nyújtva helyettesítheti és fejlesztheti tovább a hagyományos 8-bites és 16-bites mikrokontrollereket, emellett újabb kiegészítő funkciókkal javítja az Arm® Cortex®-M0/M0+ alapú eszközök  teljesítményét és az energiahatékonyságát.

A GD32E230 MCU sorozat 18 terméktípust kínál, LQFP48, LQFP32, QFN32, QFN28, TSSOP20 és QFN20 tokozásban 7x7 mm-től kezdve egészen le 3x3 mm méretig, miközben példátlan rugalmasságot nyújt a tervezők számára az intelligens alkalmazások kihívásainak gyors változáskövetésére. Az Arm® Cortex®-M23 az Arm® Cortex®-M0 és a Cortex®-M0 + utódja, mely felépítése a beágyazott mikroprocesszor-magok legújabb Arm®v8-M architektúráján alapul, támogatja annak teljes referencia utasításkészletét, miközben kompakt kódolást tesz lehetővé. Ezenkívül megtartja a kompatibilitást az összes Arm®v6-M utasítással, ami lehetővé teszi a mérnökök számára az egyszerű migrációt Arm® Cortex®-M0 / M0 + processzorokról.

 

GigaDevice Arm® Cortex®-M23 termékvonal

 

Az új Arm® Cortex®-M23 mag független erőforrásokkal, például egyciklusú hardver szorzóval, hardver osztókkal, hardver frekvenciaosztóval, beágyazott vektoros megszakításvezérlőkkel (NVIC), fel van szerelve, javítva a hibakeresést és a nyomonkövethetőséget a fejlesztés egyszerűsítése érdekében. A későbbi termékek a TrustZone® technológia előnyeit is élvezhetik, melynek célja a megbízható és nem megbízható szoftverek elkülönítése és a hardverszintű védelem, ezzel biztosítva a többszintű biztonsági követelmények teljesülését.

A GD32E230 sorozatú termékek rendszerfrekvenciája akár 72MHz is lehet, és 16KB-64KB beágyazott flash memóriával és 4KB-8KB-os SRAM-al vannak felszerelve. Miközben a legmagasabb frekvencián futnak, 55DMIPS működési teljesítményt érhetnek el, és a CoreMark® teszt pontszáma eléri a 154 pontot. A  Cortex®-M0 és Cortex®-M0 + termékek azonos frekvenciájához képest a Cortex®-M23 kód végrehajtási hatékonysága 40% -kal (M0), illetve 30% -kal (M0+) magasabb.

Az új GD32E230 sorozatú termékek nemcsak a nagy parancsfeldolgozási sebességgel tűnnek ki, hanem a számos flexibilis interfész révén a külvilággal való kapcsolattartásban is élen járnak. A chip kiviteltől függően akár öt 16 bites általános célú időzítővel, 16 bites alapidőzítővel és többcsatornás vezérlővel rendelkezik, míg az univerzális interfész két USART-t, két SPI-t, két I2C-t és egy I2S vezérlőt tartalmaz. Ezen felül rendelkezésre áll egy 16 bites fejlett időzítő, ez szolgálja ki a háromfázisú impulzusszélesség modulációs (PWM) kimenetet.

Jelkondicionáláshoz nagysebességű rail-to-rail analóg feszültség-komparátor található a chipben, és a motor vezérléshez vagy egyéb ipari alkalmazási igények kiszolgálásához szükséges vegyes jelfeldolgozás támogatásához egy 12 bites 2.6MSPS mintavételi frekvenciájú, többcsatornás, gyors A/D átalakító végzi az adatgyűjtést. A GD32E230-at 1,8 V-3,6 V széles feszültség tartományon táplálható, az I / O portok feszültségszintje akár 5 V lehet. Ez az újdonságként megjelenő feszültségdomén három energiatakarékos móddal támogatja az alacsony fogyasztást célzó energiagazdálkodást hordozható készülékekben.

 

GigaDevice Arm® Cortex®-M23 demo panel

 

A teljes sebességű működésben, az összes periféria bekapcsolása mellett a maximális áramfelvétel csak 118μA / MHz. Mély alvás módban az energiafogyasztás 86% -kal csökken, és a készenléti áram mindössze 0,7μA, hiszen a telep csak a valós idejű órát (RTC) kell, hogy táplálja. A mikrokontroller 6KV-os ESD-védelemmel és kiváló elektromágneses kompatibilitási (EMS) képességekkel rendelkezik, hogy megfeleljen a legtöbb ipari szintű megbízhatósági és hőmérsékleti szabványnak.

 

GigaDevice Arm® Cortex®-M23 architektúra

 

Alkalmas ipari automatizáláshoz, motorvezérléshez, LED-es kijelzőhöz, háztartási gépekhez és elektronikus játékokhoz, intelligens városokhoz és intelligens otthonokhoz, elektronikus fizetésekhez, elektromos járművekhez, drónokhoz, robotokhoz és egyéb IoT alkalmazásokhoz. A korábbi GD32F130 / 150 és GD32F330 / 350 sorozatú MCU-kal való hardveres és szoftveres kompatibilitás útján biztosított a felhasználók számára, hogy könnyen válthassanak a GD32 belépő szintű termékek között, a fejlesztési rugalmassága és a könnyű használat érdekében.

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. Szerzője Kiss Zoltán okleveles villamosmérnök, exportigazgató.
 
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
E-mail: hungary@endrich.com
Web:  www.endrich.hu/erdeklodes
További konzultációért és mintákért, adatlapokért keresse Veresegyházi Zsoltot

 

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.