Impulzusalapú adatok gyűjtése a közműszektorban
A LoRa egyik előnye a kedvező havi költség, ami – összehasonlítva az M2M SIM-kártyák havidíjával – több tízezer, százezer vagy akár millió végfelhasználó esetén hatalmas megtakarítást jelenthet.

 

Cikkünk első részében bemutattuk, hogy LoRaWAN technológiájú eszközöket bárki beszerezhet a piacon, a konkrét alkalmazások kialakításához azonban helyi szakértelemre is szükség van. Természetesen az internethez kapcsolódó eszközök más rádiós technológiát is használhatnak, például a GSM-alapú NB-IoT-t, ahol szintén fontos szerephez juthatnak a magyar mérnökök.

A Cason Mérnöki Zrt. már régóta foglalkozik különféle, a GSM-től eltérő rádiótechnológiákkal. A LoRaWAN-t 2016 elején kezdték el vizsgálni, és hamar megbizonyosodtak egyik nagy előnyéről: míg például a 2000-es évek elején berobbant Zigbeevel nyílt területen is csak néhány száz vagy legfeljebb ezerméteres hatótávolságot lehet áthidalni, addig egy LoRaWAN bázisállomással 15 kilométer átmérőjű, sőt jó rálátás esetén még nagyobb kör is lefedhető.

Első saját fejlesztésű, LoRa-alapú termékük egy alapvetően víz-, gáz- és villanyfogyasztás-mérő berendezések, valamint digitális szenzorok impulzusalapú adatainak automatikus gyűjtésére, feldolgozására és távadatátvitelére alkalmas moduláris eszköz. Az ultraalacsony fogyasztású DW 256 ULX saját energiaellátással (kompakt, nagy energiasűrűségű Li-elemmel) rendelkezik, amivel akár 10 évig karbantartásmentesen üzemeltethető.

Gazdaságos üzemeltetés

A Cason elsőként a közműszektorban, a kecskeméti székhelyű Bácsvíz Zrt.-nél alakított ki saját fejlesztésű végponti adatgyűjtőire épülő, LoRa-alapú hálózatot. A nagyfogyasztói vízmérők adatait felhordó rendszer közel egy éve működik. A vízmennyiség mellett a víznyomásértékek mérése és felhordása is a tervek között szerepel. Czike Zsigmond üzletfejlesztési igazgató elmondása szerint az alkalmazási területek széles körűek: gyakorlatilag minden, kis energiájú kommunikációs protokollal dolgozó mérőeszköz vagy szenzor beköthető ezekbe az autonóm működésű, kis kapacitású elemekkel felszerelt távadókba.

Fontos tudnivaló azonban, hogy a klasszikus ipari technológiák gyakran 4–20 mA-es, illetve 0–10 V-os kommunikációs protokollokat használnak, amelyek működését nem lehet a LoRa-modulokban alkalmazott kis méretű, nagy energiasűrűségű elemekkel 10 évig (de legalább a mérőóra hitelességének idejéig) garantálni.

A következő lépésként a Cason mérnökei NB-IoT-alapú rádiós távleolvasó eszközt fejlesztettek. Termékük 2017. november 7-én, Siófokon, a 49. Nemzetközi Gázkonferencián debütált. A bemutatón az egyik mobilszolgáltató NB-IoT bázisállomását vették igénybe.

A Cason tapasztalata szerint a hazai és a külföldi közműszektor mind a LoRaWAN, mind az NB-IoT iránt érdeklődik. A LoRa egyik előnye a kedvező havi költség, ami – összehasonlítva az M2M SIM-kártyák havidíjával – több tízezer, százezer vagy akár millió végfelhasználó esetén hatalmas megtakarítást jelenthet. Természetesen vannak egyéb szempontok is.

Romániában például az egyik nagy, szétszórt mérőpontokkal rendelkező közműszolgáltató biztosabbnak ítéli az NB-IoT-t, ami mögött egy ismert távközlési szolgáltató áll. Czike Zsigmond a meglévő mérőórákra rátelepítendő LoRa, illetve NB-IoT moduljaik közös előnyeként említi, hogy azok gyorsan telepíthetőek, mégpedig úgy, hogy még erre a rövid időre sem kell a fogyasztót lekapcsolni a hálózatról. Ugyanez az okos mérőórákról nem mondható el.

Nyomkövetés hosszabb akkuidővel

A hajdúsámsoni székhelyű ZANE systems 2016 márciusában kezdte el fejleszteni LoRa-alapú GPS nyomkövetőjét. Az öngyújtó méretű zTrack abban különbözik a piacon nagy számban fellelhető nyomkövetőktől, hogy nem tartalmaz mobilinternetezésre alkalmas SIM-kártyát, hanem LoRaWAN technológiájú hálózaton keresztül kommunikál. Alkalmazásához nincs tehát szükség mobilinternet-szolgáltatásra.

Az eszköz energiafogyasztását sikerült annyira optimalizálni, hogy a nyomkövető akár hosszú órákig is működhet egy töltéssel. Ez komoly előny a SIM-kártyával, GSM-hálózaton működő eszközökkel szemben – hívja fel a figyelmet Erdei Zoltán, a ZANE systems ügyvezető igazgatója. A nyomkövető beépített Li-Po akkumulátora 250 mAh-s. Ez az energia 1 000, GPS-koordinátákat tartalmazó üzenet továbbítására elegendő. Beépített gyorsulásmérő érzékeli a mozgást. Az eszköz mozgás esetén használja a GPS-t. Az adás gyakoriságát a felhasználó állítja be. Napi 4 órás mozgás és 5 percenkénti jeladás esetén a zTrack 2 hétig működhet. Az akkumulátor töltési ideje jellemzően 1 óra.

Tipikus felhasználási területek: jármű- és flottakövetés, gyermekek, idősek és mozgáskorlátozottak követése, kis háziállatok és csomagok követése. Ha valaki kis tételben vásárol zTracket, 30 ezer forintos darabárral kell számolnia. Ezerdarabos vásárlás esetén mintegy 20 ezer forintra csökken egy nyomkövető ára. A legtöbb zTracket – eddig legalábbis – külföldről vásárolták meg, a hazai piac az értékesítés közel 10 százalékát teszi ki. Egyik magyarországi vásárlójuk a NauBit Kft., amely a vitorlásversenyeken a hajók mozgását követi a LoRa-alapú eszközökkel. A ZANE systems portfóliójában további LoRaWAN technológiájú termékek is találhatók, így például beltéri hőmérséklet- és páratartalom-szenzor, szén-dioxid-érzékelő, ajtók és ablakok nyitás- és zárásérzékelője, mozgásérzékelő.

A folytatásban: Mérés, parkolás okosan

A gyártástámogatás nem varázslat
A Siemens PLM szoftverét - a vízió teljessége, és a végrehajtási képesség alapján - a vezető termékek közé sorolták a Gartner gyártástámogató rendszerekre (MES) készített mágikus négyzetében.
Ipar 4.0 Technológiai Központ nyílt
Szakmai megnyitón mutatták be az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” kiemelt projekt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot.
Mesterséges intelligencia kutatására is lehet pályázni
Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások az NKFI Alapból.
A szoftveralapú digitális átállás mozgatórugója
A Rockwell Automation bővülő Connected Services szolgáltatáskínálata segít kiépíteni és ezt követően kihasználni a hálózatba kapcsolt műveletek előnyeit.
Nem nyugszanak az orosz hackerek
Az amerikai szenátus elleni kémtevékenységet készítettek elő az elmúlt hónapokban azok az orosz számítógépes kalózok, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal.