IoT-alkalmazások hazai műhelyekből
LoRaWAN technológiájú eszközöket bárki beszerezhet a piacon, a konkrét alkalmazások kialakításához azonban helyi szakértelemre is szükség van.

 

Több elemző egybehangzó véleménye szerint a 2020-as évek elejére globálisan akár 100 milliárd eszköz kapcsolódhat hálózatba. Noha volt már rá példa, hogy az ilyenfajta előrejelzések alá- vagy túlbecsülték a ténylegesen megvalósuló folyamatot, egy biztos: napjainkban az összekapcsolt eszközök, az Internet of Things alkalmazások száma exponenciálisan nő. Az úttörők számára a GSM-hálózatra épülő GPRS-technológia jelentett kézenfekvő megoldást, mára azonban több, a GPRS-nél korszerűbb, csökkentett energiafelhasználású és olcsóbb technológia is megvetette a lábát a piacon.

Magyarországon jelenleg elsősorban a szabad felhasználású ISM-frekvenciasávot használó, LoRa rádiós technológiára épülő LoRaWAN és a GSM-technológiára épülő NB-IoT látszik ígéretesnek. LoRaWAN technológiájú hálózatot építhet egy szervezet saját magának, de több hazai távközlési szolgáltató – így például az Antenna Hungária és az Invitech Solutions – is tett már ilyen irányú lépéseket.

Maga a hálózat három alapelemből épül fel: végberendezésekből, átjárókból, valamint hálózati és alkalmazásszerverekből. Magyarországon a LoRaWAN kialakításához és használatához szükséges eszközök és tudás elterjesztésében meghatározó szerepet játszik a ChipCAD Kft., amely egyrészt ellátja az eszközök disztribúcióját (végberendezések: Microchip, HopeRF; átjáró (gateway): Kerlink; hálózati szerver: Loriot), másrészt tanfolyamokat tart a témában.

Ezen túlmenően saját mintahálózatokat épített Budapesten, Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron, továbbá kialakította saját fejlesztőrendszerét. A LoRaWAN nyílt szabvány, a világpiacon elérhető, különböző gyártóktól származó eszközöket meg lehet vásárolni. A nagy feladat ezekből az eszközökből az egyedi igényeket kiszolgáló alkalmazások kialakítása. Ebben a folyamatban fontos szerep hárul a hazai fejlesztőkre.

Hőközponti adatgyűjtés

Az Applon Kft. első, közvetlen találkozása a LoRa technológiával a győri Széchenyi István Egyetemen telepített LoRaWAN mintarendszer volt, amit a ChipCAD-del közösen alakítottak ki. A mintarendszer, illetve a LoRa átjáró lehetővé tette készülékek tervezését, fejlesztését, és ami a legfontosabb: kipróbálását.

A Hurtik Imre vezette csapat érdeklődését egy konkrét igény is fokozta: a Győr-Szol Zrt. szerette volna automatizálni hőközponti és hőfogadói hőmennyiségmérő műszereinek és mérőóráinak kiolvasását, amit jelenleg kézzel végeznek. Időközben elkészültek az Applon Microchip eszközökre épülő, saját firmware-rel működő LoRa moduljai, amelyeket – szám szerint hatvanat – üzembe is helyeztek Győrben.

A tesztelés egyik fő célja, hogy az ügyfél megismerje a rendszer lehetőségeit és korlátait. Az egyik figyelemre méltó eredmény, hogy a LoRa technológia segítségével egy ablaktalan pincéből is ki lehet juttatni mérési adatokat. Ezen adatok a mérőórához csatlakoztatott, saját fejlesztésű LoRa-modul segítségével, egy átjárón keresztül jutnak el a LoRa szerverhez, amely a weben keresztül kapcsolódik a Győr-Szol saját informatikai rendszeréhez.

A próbaüzem több hónapja fut egy saját, Loriot szerveren, illetve kiterjesztve az Antenna Hungária, az Invitech és a ChipCAD mintarendszerén. A tesztelés során kiderült, hogy a rendszer visszirányban is tud adatokat küldeni. Ez azt jelenti, hogy adott esetben a távolból módosítani lehet például az eszközök bejelentkezésének idejét, illetve az adások közti időtartamokat. A fejlesztés arra is kiterjedt, hogy a régi, különféle protokollokkal dolgozó perifériákat is be lehessen kapcsolni a LoRaWAN-alapon működő mérésiadat-gyűjtő rendszerekbe.

Az Applon fő feladata tehát nem csupán a LoRa-modulok fejlesztése volt, hanem illeszteniük kellett a rendszerhez a különféle perifériákat is. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az IoT széles körben elterjedjen a mérésiadat-gyűjtésben. Az Applon egy LoRa-alapú kertészeti mintarendszert is épített egy partnerével. A földnedvességet, páratartalmat, hőmérsékletet és víztartályszintet mérő, illetve visszirányban, az öntözést elindító rendszer tesztelése már folyamatban van.

A folytatásban: Impulzusalapú adatok gyűjtése a közműszektorban

Daruk és emelők online karbantartása
Nyugat-Németország egyik gazdasági központja, egyben Európa legnagyobb technológiai klasztere a Rhine-Neckar városi régió, melynek energiaellátásáráról a Grosskraftwerk Mannheim AG (GKM) cég gondoskodik.
Szimulált hackertámadás a reptereken
Június elején Cyber Europe 2018 néven 30 országot érintő két napos gyakorlatot szervezett az ENISA, az EU kibervédelmi ügynöksége.
Az IoT és a mesterséges intelligencia után
Melyek lesznek a következő évtizedek felforgató technológiái, amelyek legalább olyan forradalmi változást idézhetnek elő, mint amilyet napjainkban például az IoT hoz az üzleti világ számára? Kiderül az SAP szoftvercég tanulmányából.
Az Emerson befejezte az Aventics akvizícióját
A felvásárlásnak köszönhetően az Emerson tovább bővíti hatókörét a fluidtechnikai és pneumatikai eszközök piacán.
Mindenkit meghekkeltek már, csak nem tud róla
Fontos, hogy a kibervédelmi fejlesztéseket már az üzleti stratégia kialakításánál figyelembe kell venni. Az alapvető nehézséget azonban nem feltétlenül az új biztonsági irányelvek bevezetése okozza, hanem azok megfelelő integrálása a szervezetbe.