IP67 tapintó kapcsoló viselhető eszközökhöz
Hozzászoktunk a viselhető eszközökhöz, melyek használata a mindennapok természetes részévé vált. Az okos technológia szinte észrevétlenül integrálódott a bárhol, bármikor használt karóráinkba és fülhallgatóinkba.

 

A sokrétű használat magas követelményeket támaszt az ilyen eszközökben használt kulcsfontosságú komponensekkel szemben. A viselhető alkalmazásokra fókuszálva, a Panasonic Industry különleges lézeres hegesztési technológiát vetett be, melynek segítségével IP67 védettségű könnyű érintőkapcsolók gyártására lett képes.

 

 

Panasonic EVPAW IP67 könnyű érintőkapcsoló (Lighht Touch Switch) sorozat

 

Az EVPAW sorozathoz hasonló elektromechanikus könnyű érintőkapcsolók által nyújtott közvetlen visszajelzés és a nem szándékolt működtetés elleni magasabb érzéketlenség még a hangvezérlés előtérbe kerülésének korában is fontos előnyökkel szolgál a viselhető eszközök fejlesztésekor, például a sporteszközök piacán. Az ilyen eszközöket a csuklónkon, bokánkon vagy a fejünkön viseljük, ezért ki vannak téve az izzadságnak.

 

 

Lézeres hegesztési folyamat

 

A só a legnagyobb kihívás a karbantartást nem igénylő kapcsolók tekintetében. Például, egy Bluetooth fejhallgató edzés közbeni viselésekor az izzadságcseppek a vezeték mentén közvetlenül a hangerőszabályzó vagy mikrofonvezérlés kontroll mechanizmusába kerülhetnek. Ha a kapcsoló nem IP67 védettségű, az izzadság képes behatolni annak belsejébe. Az edzés végezetével ott marad a só, amitől a kapcsoló beragad, és elromlik.

Az izzadság jelentette veszélyen kívül, a nemkívánt víz, nedvesség, pára vagy por behatolása ellen is védelemre van szükség. Az ilyen követelményeknek való megfelelést a kapcsolókon feltüntetett IP67 védelmi besorolás tanúsítja. A legelterjedtebb védelmi megoldást egy ragasztott szilikon membrán biztosíthatja, ugyanakkor a szilikon viszonylag gyorsan öregszik, és a rugalmasságából is veszít az idő múlásával.

Az IP67 védettségű tapintó kapcsolók gyártása során a Panasonic szabadalmaztatott lézer hegesztési eljárást használ, melynek segítségével a kapcsoló működtető szerkezetét vékony nejlon fóliával zárja le. A fólia megóvja a kapcsolás pontosságát, védi a kapcsolót bármilyen elhasználódásra utaló jelenséggel szemben, ezzel biztosítva hosszú élettartamot a viselhető eszközök számára.

 


Light Touch Switch & Detector Switch Selection Guide

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. A kapcsolókról érdeklődjön az Endrich GmbH budapesti irodájában.
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
E-mail: hungary@endrich.com
Web:  www.endrich.hu/erdeklodes
További konzultációért és mintákért, adatlapokért keresse Veresegyházy Zsoltot!

 

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.