Kategóriájában a legpontosabb
A japán Sodick cég már negyven éve élen jár a szikraforgácsoló gépek gyártásában. Termékpalettájukon megtalálhatók a hagyományos, valamint CNC-startfúrók, kis méretű/ultraprecíziós, közepes méretű/általános felhasználású, valamint extranagy huzalos és tömbös szikraforgácsolók.

 

A Sodick AQ20L a világ legnagyobb lineármotoros tömbös szikraforgácsoló gépe. Az AQ15L és az AQ20L gépekkel lehetséges olyan öntőformák megmunkálása is, amelyeket az autóiparban a karosszériaelemek gyártásához használnak. Az AQ20L mozgástartománya 1200 × 2000 × 600 mm, munkatartályának mérete 1900 × 2590 mm.

Nem megy a pontosság rovására

A Sodick gépek már közel húsz éve lineármotorokat használnak, ezek garantálják a kategóriaelső pontosságot. Nagyobb gépeknél – főleg a gantry típusúaknál – azonban a géptest hőtágulása mellett gyakran problémát okozhat a híd mozgatásából származó deformáció, és ez természetesen kihat a megmunkálás pontosságára. A hídnak a vezérelt oldala „siet”, a szabadon futó oldala pedig „késik”. A merevség miatt azonban a teljes kiegyenlítődésig rezgések mérhetők. A Sodick ezt úgy oldotta meg, hogy az Y tengelyen mind a két oldalra felszerelt egy-egy lineármotort külön mérőléccel és külön hajtásszabályozással.

 

 

Ezek úgynevezett ikerhajtásrendszert alkotnak, így a híd mozgatásának szimmetriája garantált. A mérések azt bizonyítják, hogy a pozicionálás gyorsasága és pontossága megegyezik a jóval kisebb AG60L gépével, ami nagyszerű eredmény. Ez is lehetővé teszi a nagy sebességű szikrázást bármilyen irányban. Továbbá a munkaasztal külön egységet képez, a tengelyek mozgása ettől függetlenül történik, így a max. 10 000 kg-os asztalra helyezett munkadarab sem befolyásolja a tengelyek pontosságát és sebességet.

A gép X és Y tengelyre nézve teljesen szimmetrikus. Ez a hőkompenzációval együtt hatásosan küszöböli ki a pontatlanságot akkor is, ha magas a napi hőingadozás. Könnyebbséget jelent a gép felhasználása során, hogy a munkatartályajtó az első oldalon teljesen leereszkedik, valamint az Y tengely mozgástartománya kibővíthető úgynevezett „szervizlökettel”. Így a nagyobb munkadarabok munkatérbe helyezése – akár elölről, akár felülről – is könnyebb lehet.

Minden a 3D megmunkálás és automatizálás irányába mutat, és ezt elősegíti a gépen található automata szerszámváltó, valamint az integrált Intelligent Qvic 3D CAM szoftver. Az elektródák, a nyers darab és a késztermék modelljével pár pillanat alatt megtervezhetjük az automata megmunkálást, így csökkentve az emberierőforrás-igényt. A Sodick minden megoldása a minőséget, termelékenységet és költséghatékonyságot támogatja.

Megkezdődött az 5G-rivalizálás
A gyors ütemben fejlődő technológia korában, az 5G fellendítése és bevezetése most rajtunk áll, és a Huawei már egy ideje az 5G-s világuralom felé vezető verseny éllovasa.
Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek
Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint.
Standard ipari csatlakozók új köntösben
A Harting az ipari csatlakozási megoldásokat gyártó, kulcsszerepben lévő azon cégek egyike, melyek szabványai ma már az Ipar 4.0 meghatározó elemei.
Gyors és egyszerű integráció kobotokkal
Ma a legmagasabb gyártási hatékonyság elérésének az egyik kritikus paramétere a teljes ezközhatékonyság (OEE).
Idén nyáron érkezik az Eplan Platform 2022 verziója
A teljesen új felhasználói felület összhangban van a szoftverek jelenlegi trendjeivel, és még egyszerűbb használatot biztosít.