Készüljünk fel a járvány utáni visszatérésre!
A vírusjárvány mérséklődésével a világ számos országa készül a korlátozások fokozatos megszüntetésére, és a nem létfontosságú létesítmények újbóli megnyitására. Így itt az ideje, hogy a vállalatok elkészítsék erre vonatkozó terveiket!

 

A különböző iparágaknak saját kihívásaikkal kell szembenézniük – sokaknak új megoldásokat kell kidolgozniuk, például a szociális távolságtartáshoz történő alkalmazkodásra. Másoknak szokatlanul nagy keresletet kell majd kielégíteniük. Ez különösen igaz a közüzemi ágazatban működő vállalkozásokra: a víz-, a gáz-, az áramszolgáltatókra és a távközlésre. Egyszerűen azért, mert az irodák, üzletek, műhelyek és más vállalkozások újra megnyitják kapuikat, és valószínű, hogy a visszatérés sokak számára nem lesz egyszerű.

A zárlati korlátozásokból származó többhónapos, hosszantartó inaktivitás után a cégek nagyobb valószínűséggel találkoznak használaton kívüli munkahelyi közműveiket érintő vártalan problémákkal. Ezeknek a rendszereknek szintén hiányoztak a rendszeres közüzemi szolgáltatói leolvasások és ellenőrzések, amelyek normál esetben megtörténtek volna, és amelyek feltárhatták volna azokat a szunnyadó hibákat, amelyek a használat híján rejtve maradtak.

Mivel a telephelyek, üzemek a megszokott és bevált felügyelet nélkül maradtak a hirtelen bezárások után, lehetséges, hogy voltak incidensek – a szivárgásoktól, törésektől és kártevők okozta károsodásoktól kezdve az árvizekig és tüzekig – amelyek közül néhányról a tulajdonosok még nem is tudnak. Röviden összefoglalva: a karbantartó és javító csapatok számíthatnak arra, hogy elárasztják őket a sürgős kérések, miközben még mindig kevés a személyzet, mivel továbbra is érinthet csapattagokat a vírus okozta megbetegedés.

A legjobb módja annak, hogy ismét lendületbe jöjjünk

Ezeknek a csapatoknak a számára az optimális hatékonyság elérése valószínűleg jelentős logisztikai erőfeszítést igényel. A siker – legalábbis részben – a felszerelésükhöz szükséges eszközöktől függ: a skála a szerszámosládákban található kéziszerszámoktól a járművekig, és a mobil eszközökig terjed. Számos kulcsfontosságú pontot kell szem előtt tartani, amikor a terepen dolgozó munkatársak számára megfelelő mobil számítógépek kiválasztásra kerülnek. Az első és legfontosabb szempont a megbízhatóság.

 

 

Egy Forrester blog így fogalmaz: "Ahogy mindannyian harcolunk az időjárás ellen a jelenlegi viharban ... mindenki szenteljen különös figyelmet annak a technológiának, amely bizonyítottan megbízható.” Az alkalmatlan technológia mind pénzben, mind pedig időben sokba kerül. A VDC Research megállapításai szerint a terepen dolgozók körében egy mobil eszköz meghibásodása átlagosan 100 perc leállást eredményez: annak kiszámítása, hogy ez mit jelent mind a munkavállalói költségekben, mind az elmaradt bevételekben, megerősíti a megbízható berendezések értékét.

Az olyan, célirányosan kialakított nagyvállalati szintű eszközök, mint például a strapabíró táblagépek, könnyen lehet, hogy heteken belül behozzák az árukat. Az ügyfelek elégedettségét is befolyásolja az állásidő. A táblagépeknek hosszú időn keresztül következetesen jól kell működniük a legnagyobb kihívást jelentő körülmények között is, például amikor a felhasználók használat közben leejtik, nekiütik valaminek, és általánosságban ki vannak téve a környezeti hatásoknak, akár egy átlagos munkanap során is.

Az ilyen szintű megbízhatóság biztosításának legjobb módja a robusztus eszközök használata. Ezt gyakran rosszul értelmezik: a robusztus kivitel nem azt jelenti, hogy egy fogyasztói eszközt egy gumitokba helyezünk. Nem is csak azt, hogy egy tesztsorozat alatt jó értékek mérhetők - mint például egy eszköz képes túlélni a cseppállósági tesztet, vagy jó védettségi fokozat (IP) minősítéssel rendelkezik. Az igazán strapabíró táblagépeket az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy ellenálljanak a szélsőséges igénybevételnek, tesztelve többek között az ütés, a nedvesség, a rezgés, a por, a szélsőséges hőmérséklet, a termikus sokk és az akkumulátor vizsgálatának kombinációjával.

Ebben a képlékeny helyzetben figyelembe kell venni a teljes költséget (TCO): a folyamatos gazdasági bizonytalanság miatt a beruházásokat minden eddiginél előrelátóbban kell megtervezni. Visszatérve a fent említett megbízhatósági adatokra, ugyanez a VDC Research jelentés azt is megállapította, hogy a nem robusztus eszközök közel háromszor olyan gyakran hibásodnak meg, mint a strapabíró kivitelűek. Annak ellenére, hogy általában sokkal alacsonyabb áron szerezhetők be, a TCO körülbelül kétszer annyi a nem robusztus eszközökre nézve, mint strapabíró versenytársaik esetében.

Az akkumulátor meghibásodása és a kapcsolódási problémák még tovább emelhetik ezt a költséget. A masszív eszközök előnye igazán ígéretes. A Zebra A terepen végzett tevékenység jövője c. tanulmánya szerint az energia-és közüzemi vállalatok közel 50%-a strapabíró tableteket használ, és ez az arány 80%-ra ugrik majd a következő évben. Eközben a távközlési és műszaki iparágak válaszadóinak 76%-a állítja, hogy helyszíni üzemeltetési stratégiája az asztali számítógépektől a mobil eszközök felé fordult.

Ugyanaz a méret nem lesz jó mindenkire

Minden üzleti partnernek képesnek kell lennie arra, hogy a frontvonalban dolgozók számára biztosítsa a szükséges tableteket, és az általuk használt szoftvereket. A különböző szakmák és szerepek különböző konfigurációkat, vagy akár teljesen más eszközöket igényelnek. Ha a fő követelmény mérőórák, vagy más berendezések által mért/mutatott mérőállás rögzítése, akkor egy könnyű, kisebb tablet lehet a legcélszerűbb választás. Ha egy terepen dolgozó munkatársnak írásos jelentéseket kell benyújtania, akkor egy másik formatényezőjű készülék, például egy 2 az 1-ben átalakítható, vagy levehető táblagép billentyűzettel megfelelőbb lehet.

 

 

Egyes feladatok megkövetelik, hogy az eszközök kijelzője közvetlen napfényben is jól látható legyen, mint például annak a közüzemi dolgozónak az esetében, aki időnként a magasban dolgozik a szabadban, és meg kell, hogy nézze az üzemi hálózat dokumentációs rajzait. Más esetekben lehet, hogy a rendelkezésre álló választható kiegészítők bizonyulnak elengedhetetlennek - beépített vonalkód- vagy intelligens kártya olvasó, esetleg hosszabb élettartamú akkumulátor. Egyes szoftverek kikényszeríthetik az Android- vagy Windows-alapú táblagép választását.

Az alkalmazás is befolyásolhatja a képernyő méretének kiválasztását; a tartóra szerelt képernyőknek például nagyobbaknak kell lenniük, mint a kézi eszközök kijelzőinek. A magán- és közműszolgáltatóknak tanácsos olyan megoldás-szolgáltatót választaniuk, amely az igények széles skáláját képes lefedni, és nem csak néhányat közülük. Egy, a normál munkavégzéshez történő, előremutató, lendületet adó visszatérés felépítése és levezénylése nehéz feladat lesz. A legtöbb, amit egy vállalat menedzsmentje és IT részlege tehet, az az, hogy biztosítja a terepen végzett műveletek lehető legjobb támogatását!

A Ford szerint is az elektromos autóké a jövő
A Ford 2026 közepére európai személyautó-palettájának 100 százalékában megjelenik a nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtás, 2030-ra pedig a teljes kínálatban elérhető lesz a tisztán elektromos hajtás.
Felgyorsulhat a szoftveralapú járművek fejlesztése
A Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására.
Újgenerációs i4L SCARA robotsorozat az Omrontól
Kompakt kialakításának és kis méretének köszönhetően egyszerűen, bármilyen egyéb alkatrész vagy konzol nélkül felszerelhető egy asztalra vagy egy falra. Rugalmas programozhatóságának köszönhetően az i4L számos robotalkalmazáshoz, többek között digitális termékek összeszereléshez is ideális.
Saját felhője lesz az egyes iparágaknak
A Microsoft új, iparágspecifikus felhőmegoldásai révén a pénzügyi szektorban tevékenykedő és a gyártó vállalatok, valamint a nonprofit szervezetek tehetik rugalmasabbá a működésüket, gyorsíthatják fel a döntéshozatali mechanizmusaikat.
Új generációs kobotokkal bővül az ABB portfóliója
Tíz munkáltatóból nyolc úgy nyilatkozik, hogy az elkövetkező évtizedben fokozni kívánja a robotok használatát, a világjárványt pedig az automatizálást célzó beruházások katalizátorának nevezi.