Moduláris felépítés, maximális rugalmasság
Az alkatrésztisztításra kifejlesztett technológiák kiválasztása során a teljes rendszer rugalmas felépítése mindig is a kívánságlista elején szerepelt.

 

De milyen paraméterekkel kell rendelkeznie egy berendezésnek, hogy költséghatékonyan adaptálható legyen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni feladatokhoz? Cikkünk választ ad a fenti kérdésre, és gyakorlati példán keresztül mutatja be egy moduláris rendszerű, vízbázisú ipari alkatrésztisztító gép működését.

Egy alkatrésztisztító rendszer kiválasztása során olyan alapvető szempontok szerepelnek az élen, mint a termékek tisztasági szintjére vonatkozó előírások, a berendezés áteresztőképessége, valamint a soron következő feldolgozási lépésekben megfogalmazott elvárások.

Gyakran előfordul, hogy olyan kérdések, mint például a „központosított rendszer vs. decentralizált megoldások”, az energiahatékonyság, a berendezés többcélú felhasználhatósága (közbenső, illetve végső tisztítás), vagy a várható beszerzési és üzemeltetési költségek is a projekt megvitatásának részét képezik.

Végül azonban a teljes beruházás árán kívül az alkatrészek közvetlen tisztítási költsége nyom többet a latban, figyelembe véve a kapacitáskihasználást, a teljes rendszer rendelkezésre állásának biztosítását, valamint az emberi munkaerő és a karbantartás közvetett költségeit is.

 

 

A fent említett szempontokra az alábbi tényezők gyakorolhatnak jelentős befolyást:

• A szabványosítás szintje és a normáliák felhasznált mértéke közvetlen hatással van az egyes alkatrészek rendelkezésre állására és ezen keresztül a teljes rendszer folyamatbiztonságára. Fontos, hogy a folyamatok stabilan, biztonságosan, önálló egységként működjenek, az ügyfél által is ellenőrizhető módon. A kompakt és helytakarékos konstrukció pedig a korlátozott telepítési térrel rendelkező gyártóterületeken is megkönnyíti az üzembe helyezést.

• Az egyes komponensek kombinálhatósága nemcsak a testreszabást könnyíti meg, hanem lehetővé teszi a jelenlegi rendszer változó gyártási körülmények szerinti későbbi módosításait. A finomtisztítási fázis vagy egy különleges korrózióvédelmi technológia jövőbeli integrálása gyakran szerepel az alkatrésztisztítással foglalkozó cégek kívánságlistáján, csakúgy, mint a kibocsátási képesség növelése. A tervezési folyamat során tanúsított kellő odafigyeléssel mindez jelentős többletköltség nélkül valósítható meg, szintúgy, mint a későbbi automatizálás.

• A különböző szerkezeti elemek és szerelvények összekapcsolhatósága, valamint a beszállítóktól szabadon megvásárolható alkatrészek nagy aránya növelik a rendszer alkalmazkodóképességét.

Mindezeket figyelembe véve az LPW Reinigungssysteme GmbH által fejlesztett és gyártott berendezésekben is megfigyelhető moduláris felépítés számos lehetőséget tartogat magában. A rendszer ezáltal képes az egyszerűbb közbenső tisztítási feladatok – például mosás, zsírtalanítás, szárítás –, valamint a magasabb hozzáadott értékű – részecskék vagy filmrétegek eltávolítását célzó – végső tisztítási feladatok elvégzésére is.

A szabványosítás és az egyes alkatrészek ezáltal elérhető sokoldalúsága révén csökkenthető a műszaki problémák esélye, minimalizálható a működési költség, és lehetőség nyílik az energiahatékonyság növelését célzó lépések megtételére is. Ökölszabályként itt az alábbiakat fogalmazhatjuk meg: a moduláris alkatrésztisztító technológiának a meglévő folyamatokba kell integrálódnia.

Abban az esetben is, ha a gyártási és összeszerelési folyamatok korábbi vagy későbbi lépéseihez kapcsolódó automatizálási megoldásokról van szó. Az automatizálási összetevőknek magas fokú szabványosítással kell rendelkezniük és emellett a rendszertechnológiával együtt nagy fokú alkalmazkodóképességet kell mutatniuk a várható gyártási, szervezeti, átjárhatósági vagy minőségi változásokhoz.

 

 

Ezen moduláris elemek vagy képességek a következőképpen sorolhatók fel:

Szabványos munkakamrák, amelyek megfelelnek a feladatok túlnyomó többségéhez (nagy méretű tárolódoboz, vagy egy kisebb méretű + egy túlméretezett), és alkalmasak vákuumszárításra és -töltésre is.

Tárolótartály-rendszer kipróbált tisztítóközeg-cirkuláltatással és szintellenőrző rendszerekkel, igény szerint elektromos, gáz- vagy külső forrásból történő melegítésre előkészítve.

Alkalmazkodóképesség minden általánosan elterjedt szárítási folyamathoz, a szokásos teljesítmény- és frekvenciatartományban működő ultrahangos rendszer, szivattyúteljesítmény 12–100 m³/óra között, 2 és 20 bar közötti nyomáson.

• A feladathoz kapcsolódó tisztítófolyadék-előkészítő rendszerek a fő- és mellékáramban.

• Az ultrafinom tisztítórendszerek integrációs képessége az igényesebb tisztítási feladatokhoz.

• A különböző tisztítóközeg-típusok és munkakamrák szabad kombinálhatósága és opcionális bővíthetősége.

• Szabványos automatizálási/munkadarab-mozgatási megoldások, amelyek jelentős többletköltség nélkül alkalmazhatók a kombinációs lehetőségekhez.

A folytatásban: Korszerű és jövőbe mutató automatizálási megoldások

Daruk és emelők online karbantartása
Nyugat-Németország egyik gazdasági központja, egyben Európa legnagyobb technológiai klasztere a Rhine-Neckar városi régió, melynek energiaellátásáráról a Grosskraftwerk Mannheim AG (GKM) cég gondoskodik.
Szimulált hackertámadás a reptereken
Június elején Cyber Europe 2018 néven 30 országot érintő két napos gyakorlatot szervezett az ENISA, az EU kibervédelmi ügynöksége.
Az IoT és a mesterséges intelligencia után
Melyek lesznek a következő évtizedek felforgató technológiái, amelyek legalább olyan forradalmi változást idézhetnek elő, mint amilyet napjainkban például az IoT hoz az üzleti világ számára? Kiderül az SAP szoftvercég tanulmányából.
Az Emerson befejezte az Aventics akvizícióját
A felvásárlásnak köszönhetően az Emerson tovább bővíti hatókörét a fluidtechnikai és pneumatikai eszközök piacán.
Mindenkit meghekkeltek már, csak nem tud róla
Fontos, hogy a kibervédelmi fejlesztéseket már az üzleti stratégia kialakításánál figyelembe kell venni. Az alapvető nehézséget azonban nem feltétlenül az új biztonsági irányelvek bevezetése okozza, hanem azok megfelelő integrálása a szervezetbe.