Válságban a tudás a legjobb befektetés
Minden bizonnyal erre a  megállapításra jutottak a Robot-X Kft.-nél is, amikor alig egy éve a Manhattan Akadémiával együttműködve már az  állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezték át robotkezelő és -programozó képzésüket.

 

Az iparirobot-technológia vezető cége számára nem jelentenek újdonságot a  hazai szakemberhiány enyhítését célzó tanfolyamok, ugyanis oktatóközpontja évek óta sikeresen működik, és igyekszik a  szakma érdekeit képviselni olyan társadalmilag fontos ügyekben is, mint amilyen például a  fiatalok pályaorientációja, valamint a  piacképes, gyakorlati tudást kínáló felnőttképzés. A programnak köszönhetően most először magánszemélyek is szerezhetnek – immáron államilag engedélyezett – tanúsítványt

– A  vírusjárvány tavaly márciusi megjelenése a  hazai cégeket is gyors reagálásra késztette, többnyire a  termelés visszafogásával válaszoltak erre a helyzetre. A külföldi megrendelések hiánya következtében voltak olyan magyarországi cégek, amelyek két-három hónapra is leálltak. De akadt olyan vállalat is, amely inkább előremenekült, és a megrendelés hiánya miatt úgy döntött, hogy előre hozza azokat a beruházásait, melyek megvalósítását későbbi időpontra ütemezte – ad betekintést a hazai robotikai iparágon végigsöprő járványhullám hatásairól Sári Richárd, a  Robot-X Oktatóközpontjának vezetője. – A  szélsőséges helyzetből adódóan nekünk több munkánk volt, mint a korábbi időszakban. De a járvány hátulütőjét is megtapasztalhattuk: számos cég leállított már megindult beruházást, ami érintett futó projekteket is. Ezek a hatások nagyon hirtelen zúdultak a piacra. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a cégek lassan, fokozatosan kezdik az indulást, és néhányan – a tavalyi megrendelés visszaesése miatt – még most is jóval óvatosabban kezelik ezeket a beruházásokat.

Megfontolt nyitásra készülnek a cégek

Összességében azt látjuk, hogy az új projektek óvatosan indulnak, de a  tervezések folyamatosak. Természetesen nem egységes a kép. Némelyek, akiket különösen súlyosan érintett a  visszaesés, még mindig halasztják a  döntéseiket, kivárnak. Szerencsére a  legtöbb cég teljes erőbedobással tervezi a  nagy beruházásokat, nekünk is számos ilyen munkánk van folyamatban. Ha a  piac jelenlegi állapotát kell egyetlen mondattal jellemezni, azt mondhatom, hogy a kivárástól kezdve a maximumra pörgetett beruházásokig mindenre találhatunk példát. A  cégek ezeket a  beruházásokat hosszú távra tervezik, átlagban egyéves időintervallumot számíthatunk egy-egy projektre. De az  újraindulás optimista forgatókönyvéhez az kell, hogy az autóipar és az autóipari beszállítók is magukra találjanak, hiszen a  magyar gazdaság igen jelentős autóipari kitettséggel bír – vázol egy bizakodó jövőképet Sári Richárd.

 

 

– A járvány természetesen hatással volt a képzési programunkra is. Oktatással már évek óta foglalkozunk, és jelenleg egyetlen cégként vagyunk jogosultak arra, hogy magánszemélyeknek is államilag engedélyezett robotikai képzéseket tartsunk. Mindezt a  Manhattan Akadémiával közösen olyan kedvező díjszabás mellett, amely magánszemélyek számára is elérhetővé teszi az oktatási programot. Akad, aki azért jön hozzánk, mert jelenlegi munkájával kapcsolatban van szüksége erre a tudásra, vagy éppen szeretne egy új technológiát megtanulni. Az elmúlt 15–20 évben Magyarországon dinamikusan terjedt a robotika. Néhány évvel ezelőtt még csak néhány nagy autóipari gyártó cégnél láthattunk ipari robotokat, napjainkra már jóval szélesebb körűvé vált az  alkalmazásuk, szinte valamennyi iparágban találunk valamilyen robotos alkalmazást. Mindezek igen komoly piaci igényeket generálnak a robotkezelői és robotprogramozói képzések terén, így különösen fontosnak tartjuk, hogy folyamatos képzést tudjunk biztosítani. Állandóan bővítjük a tematikát is, hiszen hosszú távú célunk, hogy piacképes tudást tudjunk adni a magánszemélyeknek is.

A képzést tartalom szempontjából a visszajelzések alapján is folyamatosan csiszoljuk. Természetesen mások az  igények, amikor egy cégnek tartunk oktatást, és mások magánszemélyek esetében, akiknek még nincsen gyártóipari tapasztalatuk, vagy a  tudásuk jórészt más forrásokból, pl. internetről származik. Jelenleg három oktatónk párhuzamosan tartja a magánszemélyeknek és cégeknek szóló képzéseket. Rendszeresen monitorozzuk, hogy milyen fejlesztések szükségesek: a  visszajelzések alapján a gyakorlati és az elméleti modulokat is folyamatosan bővítjük és, korrigáljuk.

 

 

Elsősorban abban próbálunk segítséget adni, hogy a tanfolyam résztvevői minél több technológiai ismeretre tegyenek szert, megismerjék a legfontosabb alkalmazásokat, és széles körű gyakorlati tapasztalatot szerezzenek. Nagyon változatos azoknak a  köre, akik magánszemélyként jelentkeznek hozzánk, pl. volt cégvezető, saleses, gépkezelő, de volt olyan is, aki teljesen más iparágból jött, és csak egy új szakma megszerzése volt a  célja. Az  egyik résztvevőnk egy kisebb cég vezetőjeként a  saját vállalkozásába szerette volna a robotikát bevezetni. Ő azért jött el hozzánk, hogy megtanulja, miként lehet ezt megoldani. Tulajdonképpen ez a  magánszemélyeknek szóló képzésünk célja – beszél a részletekről a Robot-X oktatási vezetője.

Piacképes tudást adunk

– A lehetőségek bővítését jelenti az is, hogy az ABB oktatásunk állami engedélyezése is várhatóan megtörténik a következő negyedévre. Itt kell megemlíteni, hogy oktatóközpontunkban – egy beszállítói pályázat keretében – a robotokat valós gyártóipari környezetbe építjük be, ezzel szemléltetve az  iparban előforduló felhasználási módokat, pl. kamerás ellenőrzés, hegesztés, RFID-ellenőrzés és egyéb alkalmazások. További újdonság oktatási palettánkon, hogy elkezdjük a PLC-k és a robotkommunikáció elemeinek oktatását. A  cél, hogy minél többféle alkalmazás mellett tudjuk felkészíteni a  jelentkezőket, így a  nálunk képzett szakemberek valós helyzetben is képesek legyenek a  megszerzett tudást használni. Oktatási kínálatunk részeként cégek számára is tartunk egyedi igények mentén kialakított képzéseket egy-egy konkrét – pl. hegesztő, pakoló, ragasztó stb. – alkalmazásról.

 

((Fotók: Robot-X))

Természetesen nem mellékes kérdés, hogy a nálunk megszerzett tudás mire elég a  munkaerőpiacon. Általában a nagy autógyáraknál, ahol külön robotcella-kezelő van, szinte biztosan el lehet helyezkedni. A karbantartás területén dolgozó szakemberek esetében is fontos, hogy értsenek a programozáshoz. Vannak külön robotprogramozó pozíciók, melyek betöltéséhez a haladó tanfolyamainkon megszerezhető tudás jó alapot ad. Kétségtelen, hogy egy robotkezelő-képzés nem elegendő a  robotprogramozói pozícióhoz, de egy alap- és haladó szintű programozói tudással már a siker reményében lehet pályázni egy-egy junior programozói pozícióra. A  visszajelzések alapján azt látjuk, hogy jó eséllyel el lehet helyezkedni, és igen jó hatásfokkal lehet használni a nálunk megszerzett tudást – hangsúlyozza Sári Richárd.

Személyre szabott telematikai szolgáltatások a szállítmányozási szektorban
Európa vezető telematikai szolgáltatója, a Bridgestone tulajdonában lévő Webfleet Solutions budapesti képviselettel bővíti szolgáltatásait a magyar üzleti ügyfelek számára.
A járvány felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket
A járvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást – áll a Deloitte legutóbbi felmérésében.
Egyre népszerűbb az emelt szintű informatikai érettségi
2020-tól kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemi felvételihez. Ez a változás az informatika érettségikre különösen nagy hatással volt: az előző évhez képest tavaly közel 2000-rel több diák jelentkezett emelt szintre. Megnéztük, miért?
Időzített bomba a kocsiban: az EGR-szelep
Minden autóban, a tervezési sajátosságok miatt bármelyik pillanatban megadhatja magát a rendszer, ha nincs megfelelően tisztítva.
Reverse Engineering – fordított tervezés, vagy visszafejtés
Mi is az a Reverse Engineering? Hogyan integrálható a tervezési folyamatokba? Mikor érdemes Reverse Engineering folyamatot használnunk? Milyen előnyökkel jár? Miért okoz szoftveres kihívást egy Reverse Engineering feladat? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.