Additív gyártással készült fröccsszerszámokba történő fröccsöntés
Az alábbi szakcikk a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú felhívás GINOP-2.1.7-15-2016-01925 azonosító számú projektje eredményét mutatja be. Kedvezményezett: VARINEX Informatikai Zrt.

 

A projekt eredményeként elkészült prototípus szerszám egy olyan fröccsöntő szerszám, amelynek az alakadó betéteit 3D nyomtatással készítettük polimer alapanyagból – pontosabban hőre keményedő akril bázisú műgyantából.

 

1. ábra: Digitális ABS alapanyagból nyomtatott szerszámbetétek

 

A szerszámbetéteket fogja körbe a megtervezett és kivitelezett fém szerszámház.

 

2. ábra: 3D nyomtatással készített szerszámbetétek

 

Mivel a polimerből 3D nyomtatott szerszámbetétek hővezetési tényezője igen alacsony (gyakorlatilag szigetelőként viselkednek) ezért egy optimalizált fröccsöntési technológiát kellett kikísérletezni. Az optimalizált fröccsöntési technológia azt jelenti, hogy egy adott fröccsöntő gépen olyan paramétereket kell beállítani, amelyek biztosítják, hogy a hőre lágyuló műanyagok a rájuk jellemző termomechanikai görbéit tudja követni különböző erőhatás és sebesség esetén.

A polimer anyagból 3D nyomtatással előállított betétek esetén az ömledék szerszámba juttatásának sebességét jelentős mértékben lehetett csökkenteni – míg a szükséges nyomás értéke nem változott. A projekt eredménye egy gyors szerszámgyártási módszer, amely kisszériás prototípusgyártásra alkalmas.

A 3D nyomtatás rendkívül gyorsan terjed a prototípusgyártás feladatainak megoldásánál. Ma már nemcsak prototípusokat, de kisebb sorozatokat is 3D nyomtatással oldanak meg – ebben az esetben additív gyártásról beszélünk. A 3D nyomtatás alkalmazását egyes hőre lágyuló alapanyagoknál nem lehet alkalmazni, mert nem lehet őket nyomás nélkül kristályosodásra késztetni. Ilyen alapanyagok a Poliacetál – POM; a Poli(butilén-tereftalát) – PBT; Poli(fenilén-szulfid) - PPS; Lágy polivinilklorid - (LPVC); Kemény polivinilklorid - (KPVC); Poli(metil-metakrilát) – PMMA; Poli(dimetil-fenilén-éter) – PPO; Ciklolefin kopolimer – COC.

Abban az esetben, ha a felsorolt alapanyagokból van anyagában megegyező (production intent) prototípusra igényünk akkor csak a fröccsöntési technológia jöhet szóba. Ez a tény indokolta az új, hibrid fröccsöntő szerszámok gyártásának kidolgozását – azaz a fröccsöntő szerszámok házát továbbra is fémből készítjük, viszont az alakadó betéteket Objet/PolyJet eljárással ún. digitális ABS akril bázisú hőre keményedő gyantából nyomtatjuk. Az így készített hibrid szerszám alkalmazásának módszertana a legtöbb vonatkozásban megegyezik a hagyományos csak fémből készült fröccsöntő szerszámoknál kialakult módszertannal.

 

3. ábra: A szükséges kilökőket a hagyományos módon lehet alkalmazni

 

A lényeges különbség abból adódik, hogy az alakadó szerszám betétek gyártása ideje lényegesen rövidebb mivel egy adott alakadó betét 3D nyomtatási ideje órákban fejezhető ki, amíg forgácsolással ez a tevékenység 5-10 munkanapot is igénybe vehet. Ezért a szerszám betétek gyors nyomtatása után érdemes a fémházba történő beépítés nélkül elvégezni a fröccsöntési próbákat.

 

4. ábra: Digitális ABS alapanyagból nyomtatott szerszámbetét a bennük fröccsöntött darabokkal

 

Ha a próbák megfelelő eredményt mutatnak, akkor be lehet építeni a nyomtatott betéteket.  – ha további módosítás igénye lépne fel, akkor a geometriailag módosított betéteket újra ki lehet nyomtatni, amely tevékenység csak pár órát igényel a felügyelet nélküli eljárásnál. Ez pl. egy CNC marógéppel történő megmunkálásnál komoly hátrány mivel a CNC marógépet nem lehet felügyelet nélkül működtetni. Ennek megfelelően mi is első lépésként csak a kinyomtatott betétekkel végeztük el a próba fröccsöntéseket és csak utána építettük be nyomtatott betéteket a meglévő fémházba. Ennek további előnye, hogy egy fröccsöntő szerszám fémházát sokféle termék fröccsöntésére is fel lehet használni a megfelelő alakadó betétek cseréjével, amely betéteket 3D nyomtatással lehet legyártani.

A beszerelt betétekkel is először próbákat kell fröccsöntenteni, de ebben a fázisban nagy előny, hogy a kívánt darab grammsúlyát már jó közelítéssel meghatároztuk a nyomtatott betétekkel lefolytatott próbáknál. A folyamatos fröccsöntésnél ügyelni kell arra, hogy a szükséges nyomás meglegyen viszont a fröccsöntési sebesség óval alacsonyabb lehet, amely jó hatással van a 3D nyomtatott szerszám betétek élettartamára. Ügyelni kell még arra, hogy a fröccsöntési ciklus után a szerszámot nyitott állapotban kell tartani addig, amíg az a kellő mértékben lehűl. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatott szerszámbetétekkel a szokásos fröccsöntési ciklus hossza megnövekszik – de ez nem okoz komoly problémát, mert a prototípusgyártásnál nincs igény a nagyobb darabszámú alkatrészre.

A projektben elhatározott hibrid fröccsöntő szerszám kutatásfejlesztési feladatait elvégezve a várt eredményt kaptuk, azaz létrejött egy hibrid fröccsöntő szerszámgyártási módszer, amelyben a 3D nyomtatásnak jelentős szerepe van. Az így készíthető hibrid szerszámok jelentősége azért nagyon fontos, mert a 3D nyomtatással nem gyártható prototípusok elkészítésének ideje jelentős mértékben csökkenthető, elősegítve a fejlesztési idők rövidítését, amely egy új termék időben történő piacra vitelében meghatározó tényező.

1800 milliárd dollárt kellene költeni energiahatékonysági beruházásokra
Idén akár 624 milliárd dollárt is költhetnek energiahatékonysági beruházásokra világszerte a tavalyi 600 milliárd dollár után – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzéséből.
25 év alatt 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia hazai képzésein
Felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.
A forráshiány a legnagyobb akadály a vállalati innovációk előtt
Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU-átlaghoz képest is; a digitalizáció azonban erősödött.
Mesterséges intelligenciával lesz az adatokból üzleti előny
Az adatok napjainkban nagyobb értéket jelentenek a legtöbb vállalat számára, mint az arany – ha megfelelően tudják értelmezni és hasznosítani azokat.
Globális piacokra dolgozik a Continental veszprémi telephelye
Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban: az idén 30 éves telephely kulcsfontosságú szerepet játszik a csúcstechnológiás, jövőálló termékek fejlesztésében, tesztelésében és gyártásában.