Az oktatási hiányosságok hátráltatják az európai és amerikai vállalatok visszatelepülését
Jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény használ robotokat a tanítási programjában, annak ellenére, hogy az ellátási lánc változása miatt az amerikai és európai vállalatok 70%-a a következő három évben robotikai- és automatizálási beruházásokat tervez.

 

„A világ folyamatosan fejlődik – a vállalatok átalakítják a meglévő struktúrákat, és új technológiákat alkalmaznak, hogy jövőállóvá tegyék működésüket a különböző kihívásokkal és bizonytalanságokkal szemben, és ebben a robotokra alapozott automatizálás kulcsszerepet játszik" – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „Jelentős beruházásokra van szükség az élethosszig tartó tanulásba, hogy felkészítsük a meglévő és a jövőbeli munkaerőt arra, hogy a robotika és az automatizálás korában boldogulni tudjon, ami nem csak azért fontos, hogy felkészüljünk a most tapasztalható, széles körű változásokra, hanem azért is, hogy a jövőben prosperáló társadalmakat hozzunk létre.”

Az ABB 2022-es, amerikai és európai vállalatvezetők körében végzett felmérése az mutatja, hogy az európai vállalatok 74 százaléka és az amerikaiak 70 százaléka tervezi, hogy a munkaerőhiányra, a fenntarthatóbb globális piaci jelenlét szükségességére és a globális bizonytalanságra reagálva haza, vagy egy közeli régióba telepíti vissza tevékenységeit, hogy ezáltal növelje ellátási láncának rugalmasságát.


A megkérdezett vállalkozások többsége az automatizálást tekinti e váltás elősegítőjének: az európai vállalkozások 75 százaléka és az amerikaiak 62 százaléka tervez robotikába és automatizálásba történő beruházást a következő három évben, hogy megkönnyítse a tevékenységében ezt a váltást.


Az ABB 2022-es globális oktatási felmérése szerint, az automatizálás iránti érdeklődés ellenére, jelentős hiányosságok mutatkoznak az oktatás és a képzés terén, ahol megszerezhetők azon készségek, amelyek szükségesek a jövő egyre inkább összekapcsolt és automatizált munkahelyein való munkavégzéshez. A megkérdezett globális oktatási szakemberek 80 százaléka úgy véli, hogy a robotika és az automatizálás fogja alakítani a foglalkoztatás jövőjét a következő tíz évben, miközben jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény alkalmaz robotokat az oktatási programjaiban.

Nem csak jól hangzó szlogen az élethosszig tartó tanulás

A készséghiány áthidalása érdekében az ABB új képzési központokkal, köztük az Ausztriában 100 millió eurós beruházással létsített globális innovációs és képzési kampusszal erősíti a globális robotikai és automatizálási oktatási programját. Ez az új helyszín, valamint az Egyesült Királyságban, Berlinben és Brazíliában működő új, regionális képzési központok az ABB képzési létesítményeinek számát világszerte több mint negyvenre bővítik, ahol évente több mint 30 000 iskolai, főiskolai és egyetemi diákot, valamint szakmunkástanulót és munkavállalót oktatnak.

 

 

Ezek a képzési központok kiegészítik az ABB meglévő oktatási kínálatát, amely olyan szoftvercsomagokból áll, mint az ABB Wizard Easy programozás, a RobotStudio és a RobotStudio AR Viewer App, illetve olyan hardverekből, mint a kollaboratív robotcellák és az alkalmazáscsomagok. Az iskolákkal és egyetemekkel kötött több mint 100 globális partnerségen keresztül az ABB az oktatási szolgáltatókkal közösen tananyagokat készít, hogy segítse a jövő generációinak képzését, és felkészítse őket a jövő munkahelyeire

„A változásnak most kell történnie” – tette hozzá Atiya. „Ahogy a vállalatok a munkaerőhiány ellensúlyozására, a hatékonyság javítására és a rugalmasság növelésére a robotika-alapú automatizálás felé fordulnak, a munkavállalóknak szükségük van az automatizálás használatát szolgáló készségekre, hogy elvégezhessék munkájukat, és növelhessék saját szerepkörüket.  A vállalkozásoknak össze kell fogniuk, és együtt kell működniük az oktatási intézményekkel és a kormányokkal annak biztosítása érdekében, hogy a társadalom felkészüljön a jövő munkahelyeire. Csak így tudjuk teljes mértékben kihasználni a rugalmas automatizálásban rejlő potenciált, és hasznunkra váltani a folyamatban lévő újraiparosítás kínálta értékeket.”

Az ABB felmérése rávilágít, hogy égetően nagy szükség van a robotikai és az automatizálási ismeretek oktatásának fejlesztésére. További információért – beleértve az ABB oktatási kínálatát, az ABB robotokat és szoftvereket alkalmazó oktatási projektek példáit, valamint egy tanulmányt, amely elmagyarázza, hogy az automatizálás oktatása hogyan segíthet a jövő munkaerő-állományának kialakításában, látogasson el az ABB oktatási portál oldalára.

(Képek: ABB)

Nem tudott pályára állni a NASA szoftvergazdálkodási programja
Az eset jól példázza, hogy mekkora jelentősége is van a proaktív szoftvererőforrás-gazdálkodásnak, ami optimalizálja a szervezetek informatikai költségeit, miközben jelentősen minimalizálja a szerződési feltételek megszegéséből eredő kockázatokat is.
Gyártástól a csomagolásig - minden egyetlen gyártósoron
Az LG Electronics (LG) háztartási készülékeket gyártó üzemét az Egyesült Államokban a világ egyik vezető, ún. világítótorony minősítésű gyárává (Lighthouse Factory) választották.
Még több napelemes rendszer csatlakozhat a bővülő hálózathoz
Mintegy 74 milliárd forintos fejlesztéssel összesen 726 MW többletkapacitást hoz létre hálózatán az E.ON Hungária Csoport.
Elit informatikus-alapképzést indít a Széchenyi István Egyetem
A hallgatók a mesterséges intelligenciától egészen a digitális molekuláris orvosbiológiáig szerezhetnek korszerű ismereteket, valamint nemzetközileg is értékes diplomát.
Néhány éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában
Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből.