Felhőszolgáltatás segíti az egyetemi kutatás-fejlesztést
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét, melynek keretében a különféle egyetemi karok rugalmasan juthatnak hozzá a kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitáshoz.

 

A BME, a hazai kutatás-fejlesztés meghatározó felsőoktatási intézménye, változatos területeken folytat élvonalbeli kutatásokat. Ezekhez sikeresen használja az Oracle felhő olyan speciális szolgáltatásait, mint például a nagy teljesítményű számítástechnika (High Perfomance Computing, HPC), virtuális gépek és GPU erőforrások.

A nagy számítási igényű kutatások támogatására a világ egyetemein egyre elterjedtebb a felhőszolgáltatások alkalmazása. Tíz-húsz évvel ezelőtt, ha egy szervezet élvonalbeli számítástechnikát szeretett volna használni, saját adatközpontot kellett építenie. Ma már rugalmasan, a felhőből elérhető a számítási kapacitás, amely jobban megfelel az egyetemi kutatások egyenetlen terhelési igényének és kényelmes, mégis költséghatékony erőforrásmenedzsmentet tesz lehetővé.

A nyilvános felhőkben nagyobb valószínűséggel vannak a legújabb, legerősebb CPU és grafikus feldolgozó chipek, mivel a gyártók folyamatosan új hardvert adnak az adatközpontjaikhoz. Így a kutatásokhoz mindig a legfrisebb technológiák állnak rendelkezésre, anélkül, hogy az egyetemeknek hatalmas beruházásokat kellene eszközölniük újra és újra.

 

 

A BME változatos kutatási területeken használja az Oracle felhőszolgáltatásait. A kutatási területek között szerepel: 

  • mély neurális hálózatok tanítása,
  • deep learning alapú beszédszintézis,
  • fehérjeszintézis,
  • neurális hálók tesztelése önvezető járművekhez, autonóm robotokhoz,
  • biokémiai kutatások. 

Az Oracle nagy teljesítményű számítási, tárolási és grafikus chipeket kínál a kutatóknak felhőszolgáltatásként. A rendelkezésre álló keretből az egyetem rugalmasan biztosíthat számítástechnikai erőforrást a különböző karok és kutatási projektek számára, majd a költségeket is egyszerűen, a felhaszált erőforrások arányában tarthatja nyilván belső elszámolásában.

„Nemzetközi színvonalú műszaki oktatás és kutatás nem képzelhető el korszerű infrastruktúra nélkül. Napjainkban az informatikai szolgáltatások és a számítási kapacitás ennek az infrastruktúrának a meghatározó elemei. A BME kutatási területeinek változatos informatikai igényeihez jól illeszkedő megoldásokat kínál az Oracle felhőszolgáltatása, legyen szó hálózatkutatásról, képfeldolgozásról, beszédszintézisről vagy gyógyszermolekula-modellezésről”– mondta el Balogh József, a BME Informatikai Igazgatóságának igazgatója.

„A rendelkezésre álló szinte korlátlan számítási kapacitás, és a párhuzamosan futtatott kutatások jelentősen felgyorsítják a tudományos eredmények megszületését. Olyan technológiák, mint a felhőből elérhető nagy számítási teljesítmény, a gépi tanulás és az autonóm rendszerek egyre jelentősebb szerepet játszanak a tudományos világban. Nagyon örülök neki, hogy a világ számos jelentős egyeteme mellett Magyarország első számú műszaki felsőoktatási intézménye is igénybe veszi az Oracle felhőszolgáltatásait, tovább erősítve ezzel vezető kutatóegyetemi pozícióját is” – tette hozzá Reményi Csaba, az Oracle Hungary cégvezetője.

Versenyelőny átgondolt szoftverbeszerzéssel
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai előtérbe hoztak egy új szempontot a közepes méretű cégek számára: az ellenálló képességet. Olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek rövid és hosszú távon is biztosítják a stabilitást és a növekedést, mindezt a versenyképesség megtartása mellett.
A kirakós utolsó darabja a raktári automatizálásban
Az egyre összetettebbé váló globális ellátási láncoknak egyre nagyobb nyomást kell elviselniük az exponenciálisan növekvő online kereskedelem, a változó vásárlói igények és a munkaerőhiány miatt.
Innovációs versenyt rendez fiataloknak a Bosch - több mint 4 millió forint a tét
A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe.
Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök
A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.
Bármikor beüthet a kritikus rendszerhiba a magyar cégeknél
Bőven van mit behoznia Magyarországnak a digitális gazdaság területén. Az uniós ranglistán 22. helyen áll a magyar piac 43,8 pontjával, szemben az 50 pont feletti EU-s átlaggal. A lemaradás a cégvilágban is érezhető, ami részben az informatikushiánnyal, a képzett szakemberek iránti jelentős kereslettel magyarázható.