Hatékony energiagazdálkodási megoldás az ivóvíz- és szennyvízágazat üzemeinek
AZ ABB Ability Optimax energiagazdálkodási megoldásának segítségével az üzemeltetők csökkenteni tudják az energiafelhasználást a víz- és szennyvíztisztító telepeken.

 

A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket. Mivel a szennyvíztisztítás a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti, és globálisan több mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, ezért az ABB a víz- és szennyvízkezelési rendszerekhez tervezett Optimax megoldását úgy fejlesztette ki, hogy alkalmazásával a vízművek és a szennyvízkezelő telepek üzemeltetői csökkenteni tudják az energiafogyasztást és ennek következtében a kibocsátást. A fokozatosan alkalmazott optimalizálási folyamat csökkenti a vegyszerhasználatot is, így javítva a működés minőségét és fenntarthatóságát.

A kísérleti projekt már bizonyított

Az Optimax folyamatos, valós idejű vezérlést és felügyeletet alkalmaz a kezelési folyamat minden szakaszában, a rendelkezésre álló különböző energiatípusok összehangolása érdekében, hogy ezáltal optimális feltételeket érjen el. Az üzemeltetők elemezhetik az energiaáramlásokat, hogy felderítsék a javításra szoruló területeket, és pontosan meghatározzák az energiamegtakarítási lehetőségeit és módjait a létesítményen belüli összes eszközön.

A németországi Schwarzenbruckban egy kísérleti projekt keretében egy zéró kibocsátású szennyvíztisztító telep az ABB technológiája segítségével tudta hálózatba kapcsolni, vezérelni és optimalizálni a meglévő energiatermelési és tárolási lehetőségeit. A létesítmény az emésztőgáz alapú energiatermelés, napelemek és egy vízerőmű felhasználásával évente annyi villamos energiát termelt, mint amennyit elfogyasztott. Ezzel hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás évi 300 tonnára becsült csökkentéséhez.

A háromlépcsős előrejelző optimalizálás magában foglalja a vezérelt eszközök napközbeni és következő napi üzemrendjeit, amelyeket az előrejelzések, a terhelések és az árak alapján határoznak meg, és a nap folyamán frissítenek. A megújuló energia rendelkezésre állásán alapuló körkörös rendszer kifejlesztésével az üzemeltetők előre tervezhetnek, hogy a hálózatüzemeltetőkkel versenyképes áron kereskedhessenek, így csökkentve az energiaköltségeket. A felügyeleti és riportálási funkció hozzájárul az adatok összefüggésbe helyezéséhez, és akár felére csökkenti a jelentéstételi időt, miközben segít megfelelni a jogszabályi követelményeknek, köztük az ISO50001-ben rögzített előírásoknak is.

„Mivel a szennyvíztisztító telepek fenntartható működése egyre inkább reflektorfénybe kerül, a teljes energiafogyasztás és kibocsátás átláthatósága kritikus fontosságú” – mondta Sleman Saliba, az ABB Energetikai Ipar (Energy Industries) divíziójának energiagazdálkodással foglalkozó globális termékmenedzsere. „Hatékony kezelés esetén a szennyvíz hatalmas potenciállal rendelkezik a globális vízhiány megoldása szempontjából, de biztosítanunk kell, hogy eközben a lehető legmagasabb hatékonysági és környezetvédelmi normákat tartsuk be.”

Az ABB Energy Transition Equation című jelentése elemezte, hogy a szennyvíz jobb felhasználása miként csökkentheti a vízkészletekre nehezedő nyomást az automatizálás és a digitális technológiák nagyobb mértékű integrációjával, és bemutatta, hogy a szennyvíztisztító telepek hogyan csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást akár évi 2000 tonnával. Ha többet szeretne megtudni a vízművek és a szennyvíztisztító telepek fenntarthatóbbá tételéről, keresse fel a következő weboldalt: Optimax – ABB Energy Industries.

 

| Forrás: ABB

A kánikula sem akadály az új csúcstöltőnek
Továbbfejlesztette töltési portfóliójának zászlóshajóját a Siemens. Az új, 400 kW teljesítményű készülék a 2021-ben piacra dobott SICHARGE töltőcsalád legújabb verziója.
A körforgásos gazdaság fejlesztései az adatközpontokat is elérte
Jelentős mértékben csökkenő szén-dioxid-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés.
A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül fel Debrecenben
Április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői.
Az Electrosub kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatainak frissítésére!
Az idén 5 éves fennállását ünneplő Electrosub szakkiállítás és konferencia koncepcióját a szervezők a piac igényeihez igazodva 2021-ben frissítették. A nyitva tartás két naposra váltott, és bevezették a kkv-k számára is könnyen elérhető, költséghatékony megjelenést biztosító ECO standot.
Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás
1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt.