Hatékony termeléstervezés a gyakorlatban
Az okosgyárak hálózatba kapcsolt környezetében, az egyre összetettebb gyártási folyamatokban a korszerű termeléstervező- és ütemező szoftverek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be.

 

A graphIT Kft. termelésütemezési szakértőként évek óta vezet be termelésütemezés megoldásokat a hazai piacon. Cikkünkben Hidvégi Judit, a cég termelésütemezés üzletágának projektmenedzsere és termelésütemezés konzultánsa beszélt tapasztalatairól, a termeléstervezés szerepéről, valamint az alkalmazás révén a gyártásban elérhető előnyökről.

– Talán nehezen hihető, de még napjainkban is, amikor az iparban lépten-nyomon a legkorszerűbb digitális megoldásokkal találkozhatunk, mintha a termeléstervezés eszköztárát alig érintette volna a negyedik ipari forradalom szele. Legyen szó hazai kis- és középvállalatról vagy egy multicég magyarországi gyártóhelyéről, a legkorszerűbb gyártási folyamatok tervezésének alapja és eszköze többnyire egy 1985-ben fejlesztett táblázatkezelő program, az Excel. Nem volt ez másként annál az amerikai – repülőgép-alkatrészek javításával foglalkozó – multinál, ahol a gyakornoki időszakot követően hat évet termeléstervezőként dolgoztam. A legtöbb gyártócégnél ezekre a szakemberekre hihetetlen nyomás nehezedik a mindennapokban, és ők azok, akiket először “elővesznek”, ha egy terv nem teljesül.

 

Hidvégi Judit, a graphIT Kft. termelésütemezés üzletágának projektmenedzsere és termelésütemezés konzultánsa

 

A termeléstervezőnek ismernie kell a gyártáson belüli folyamatokat, az egyes műveleteket, a pontos technológiai szabályokat. Ezenkívül még számos egyéb információt, adatot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy az így elkészült terv biztos alapot nyújtson a folyamatos, hibamentes gyártáshoz. Sokszor ezeket az információkat a termelési területek vezetői, a műszakvezetők vagy a termelési koordinátorok tudják megadni, akik részt vesznek a gyártás napi életében. Könnyű belátni, hogy erre a feladatra egy Excel táblázat már nem alkalmas és képtelen kezelni például azokat a napi gyártási tapasztalatokat, melyek csak a szakemberek fejében van meg. Egy tervmódosítás esetén gyakorlatilag elölről kezdhető az újratervezés, ami itt szó szerint értendő, mert az Excel nem alkalmas a módosítások leképezésére.

Van megoldás

– Ehhez képest mi olyan megoldást és szolgáltatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek, mellyel képesek vagyunk levenni szinte az összes terhet a termeléstervezők válláról. Természetesen nem varázsütésre oldódnak meg a problémák, de az ún. objektumorientált paraméterezéssel és az ügyfélközpontú szemléletünkkel olyan ütemtervet tudunk adni az ügyfeleknek, ami a napi munkájukat lényegesen megkönnyíti.

Annak idején, amikor utánanéztem mélyebben a graphIT-nak ez volt az, ami a leginkább megfogott. Csak ültem a gépem felett és csodálkozva böngésztem az interneten megtalálható anyagokat, és egyre inkább éreztem, hogy igen, ennek a folyamatnak én is részese szeretnék lenni annak érdekében, hogy a termeléstervező kollégák munkájának segítéséhez érdemben hozzá tudjak járulni.

 

 

Mi kell egy ilyen tervhez? Optimális esetben az ügyfél már rendelkezik egy vállalatirányítási rendszerrel, aminek adatait alapul véve elkészítünk egy ütemtervet. Ennek során figyelembe vesszük az algoritmizálható fejekben lévő információkat, a különböző technológiai szabályrendszereket stb. Nagyon fontos, hogy nem csak a gyártó vállalatok, hanem egyéb, pl. szolgáltatással foglalkozó cégek munkáját is hatékonyan tudjuk támogatni, hiszen minden esetben erőforrással számolunk, ami lehet egy gép vagy szolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó eszközök.

Az ütemezésnél figyelembe vesszük a gépeket, az egyes folyamatokhoz, műveletekhez kapcsolódó szerszámokat, eszközöket, valamint a szükséges anyagokat is, ha az ügyfél anyagszükségletet is szeretne tervezni. Ugyanis sok esetben problémát okoz, hogy a meghatározott időben nem áll rendelkezésre az anyag, és emiatt nem tudják elvégezni az adott műveletet. Ilyen esetre azt a megoldást javasoljuk, hogy a vállalatirányítási rendszerből ne csak a műveleti utasításokat vegyük át, hanem a darabjegyzéket (BOM) is. Nézzük meg, hogy az egyes műveletek során mikor, milyen alap-, segéd-, illetve csomagolóanyagokra van szükség, és ezeknek a rendelkezésre állását is vegyük figyelembe az ütemezés során!

Cikksorozatunk következő részében néhány olyan valós ügyfélproblémát ismertetünk, melyet a graphIT sikeresen megoldott ügyfeleinél.
 

 

Az IoT az alapokkal kezdődik
Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad.
Versenyelőny átgondolt szoftverbeszerzéssel
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai előtérbe hoztak egy új szempontot a közepes méretű cégek számára: az ellenálló képességet. Olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek rövid és hosszú távon is biztosítják a stabilitást és a növekedést, mindezt a versenyképesség megtartása mellett.
A kirakós utolsó darabja a raktári automatizálásban
Az egyre összetettebbé váló globális ellátási láncoknak egyre nagyobb nyomást kell elviselniük az exponenciálisan növekvő online kereskedelem, a változó vásárlói igények és a munkaerőhiány miatt.
Innovációs versenyt rendez fiataloknak a Bosch - több mint 4 millió forint a tét
A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe.
Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök
A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.