Így is csökkenthető a gyártás során keletkező műanyaghulladék
Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt.

 

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban található gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 százalékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőforrásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

Az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó, elektromos installációs termékeket és tartozékokat gyártó üzem kialakította azt a módszert, amellyel a fröccsöntési eljárások során keletkező műanyaghulladékokat újra felhasználhatja. Az új technológiák és eljárások bevezetésével a 6600 négyzetméteres üzem közelebb került a nyersanyagok újrahasznosítását célzó körforgásos gazdálkodás kialakításához.

Az OECD műanyagról szóló jelentése szerint a világ éves műanyaggyártásának mindössze hat százaléka készül újrahasznosított anyagokból. A műanyaggyártás fő nyersanyaga még mindig a fosszilis energiahordozók feldolgozásának mellékterméke, a nafta. A dolgozók és az ipari partnerek elkötelezettségének köszönhetően a Porvoóban keletkező oldaláramú műanyaghulladék ma már olajtermék formájában kerül vissza a műanyagipari üzemekbe, ahol az ismét felhasználásra kerül. Erről a telephely partnere, a WasteWise Group gondoskodik, amely az olajterméket pirolízist alkalmazó, vegyi újrahasznosítási folyamat végén visszaadja az iparnak további felhasználásra.  Az ABB helyi szinten a Verdis hulladékgazdálkodási vállalattal is együttműködik a hulladék elszállításában, kezelésében, lejelentésében és nyilvántartásában.

 

 

„A fosszilis energiahordozókról való leválással párhuzamosan a műanyagiparnak jelentős zöld átállásra van szüksége, ami csak akkor lehetséges, ha a műanyaghulladék szelektív gyűjtése hatékonyabbá válik, és a mechanikai újrahasznosítás mellett új technológiák, például a vegyi újrahasznosítási megoldások is teret nyernek a műanyaghulladék újrahasznosítás területén” – mondta Kaisa Suvilampi, a WasteWise Group Oy vezérigazgatója.

„Porvoói üzemünk a beruházásaival azt a célját kívánja elérni, hogy nettó zéró kibocsátású gyárként tudjon működni, elsősorban geotermikus és hővisszanyerő megoldások alkalmazásával. A teljes életciklust vesszük figyelembe az erőforrások felhasználásakor – ez vonatkozik a keletkező hulladékok kezelésére is a teljes értékláncban.  Ez magában foglalja a tervezést, a beszerzést, a gyártást és a felhasználást, és kicsúcsosodik az életciklus végi szolgáltatásokban. Célunk, hogy 2030-ra az ABB termékeinek és rendszereinek legalább 80 százalékát lefedje a körforgásos megközelítésünk" – mondta Lucy Han, az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó épület- és lakásautomatizálási megoldások részlegének vezetője.

 

| Forrás: ABB Energetika

A mai munkásszállók nem egyenlőek a szocialista szállásokkal
Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás.
Jöhetnek a büntetővámok a kínai elektromosautó-gyártókra
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba.
Így is kiválthatók a műanyag csomagolóanyagok
A fenntartható csomagolási megoldásokat szolgáltató vállalat vevőivel szoros együttműködésben túlszárnyalja fenntarthatósági célkitűzését.
A PTC Mathcad Prime 10 újdonságai
Ismerje meg a PTC Mathcad Prime 10 új funkcióit és fejlesztéseit!
Fenntarthatóság a megmunkálásban
Az ipar szinte minden területén egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok érvényesítése, különösen a gyártási folyamatokban. Ugyanakkor fontos, hogy ne szűken egy termékre koncentráljunk, hanem vegyük figyelembe a környezetet is, a termék életciklusát és a teljes folyamatot, amelybe a termék beépül.