Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).

 

A szövetség által életre hívott programsorozaton a magyar ipari nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek két héten keresztül betekintést engednek az ipari digitalizáció világába. A helyszínek között van például a Siemens, a Bosch, a Continental, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem. Ács István, az NTPSZ társelnöke, a Bosch Rexroth ügyvezetője, a programsorozat egyik ötletgazdája kiemelte:

 

A magyar gazdaság teljesítőképességében az Ipar 4.0 szerepe – amelyet tulajdonképpen a negyedik ipari forradalomként is értelmezhetünk -, jelentős. Az okos technológiák és az automatizált rendszerek bevezetése (mesterséges intelligencia, robotika, BigData stb.) növelheti a magyar vállalatok versenyképességét a globális piacon, elősegítheti a hazai ipar modernizációját, és hozzájárulhat az ország gazdasági növekedéséhez. Emellett lehetőséget teremt a munkaerőpiac fejlődésére is, hiszen új, magasabb képzettséget igénylő munkahelyek jöhetnek létre, ami ösztönözheti a szakképzés és a felsőoktatás modernizálását.

 

A Fesztivál időtartama alatt a technológiai újításokra, ipari digitalizációs megoldásokra és modern-, okosgyártással működő vállalatok tapasztalataira nyitott és érdeklődő közönség olyan helyszíneken nyerhet bepillantást a kulisszák mögé, mint a Siemens, a Bosch vagy a Continental, de megtalálható a kiállító partnerek közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vagy a Széchenyi István Egyetem is.

Dr. Monostori László, az NTPSZ és a SZTAKI elnöke szerint az ipari digitalizáció az elsősorban beszállítói szerepet játszó hazai kkv-k számára létkérdés, fennmaradásuk feltétele. „Itt szeretnék két tévhitet eloszlatni. Nem helyes az a hozzáállás, hogy erre csak a nagyok képesek, és az sem, hogy egy hatalmas lépésben kell a digitalizációt bevezetni. Igenis, a helyes út a lépésenkénti – de tudatos – előrehaladás.”– mondja a professzor. A SmartManFest tehát mindenki számára nyitott, legyen akár egyetemista, akár kis- és középvállalkozó, a szakma részese vagy a szakmán kívülről érkező látogató. A SmartManFest mindenki számára nyitott. Regisztrálni a www.smartmanfest.hu honlapon lehet.

 

| Forrás: Ipar 4.0 Nemzeti Platform | Nyitókép: Bosch Rexroth CU.BE Budapest Innovációs Élményközpont

A kánikula sem akadály az új csúcstöltőnek
Továbbfejlesztette töltési portfóliójának zászlóshajóját a Siemens. Az új, 400 kW teljesítményű készülék a 2021-ben piacra dobott SICHARGE töltőcsalád legújabb verziója.
A körforgásos gazdaság fejlesztései az adatközpontokat is elérte
Jelentős mértékben csökkenő szén-dioxid-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés.
A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül fel Debrecenben
Április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői.
Az Electrosub kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatainak frissítésére!
Az idén 5 éves fennállását ünneplő Electrosub szakkiállítás és konferencia koncepcióját a szervezők a piac igényeihez igazodva 2021-ben frissítették. A nyitva tartás két naposra váltott, és bevezették a kkv-k számára is könnyen elérhető, költséghatékony megjelenést biztosító ECO standot.
Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás
1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt.