Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztivál
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) idén 8. alkalommal rendezi meg pályaválasztó fesztiválját. A hat nagyvárosba ellátogató eseményre várják a műszaki pálya iránt érdeklődő fiatalokat. A rendezvénysorozat záró állomása Budapest.

 

Modernizáció, digitalizáció, a mesterséges intelligencia alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő számú és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása továbbra is komoly feladatot ró a vállalatokra, a szakképzésre, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás, példátlan helyi felelősségvállalás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, a helyi önkormányzatok, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár nyolcadik éve rendezi meg Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál című rendezvénysorozatát, ami évente több mint 10 ezer fiatalnak segít a pályaorientációban.

Az eseménysorozat célja, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül felkeltse az érdeklődést a pályaválasztás előtt álló diákokban a műszaki és informatikai pályák iránt. A műszaki pályaválasztó fesztiválon olyan szakterületekkel – elektrotechnika, elektronika, gépészet, épületgépészet, távközlés, informatika, vegyipar – ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, melyek a jövő világát is működtetik majd.

 

 

”Az 1900-ban alapított MEE kezdetek óta elkötelezett küldetésének tartja a műszaki szakmák népszerűsítését. Az idén kiváló partnerekre talált az önkormányzatok és a nagyvállalatok esetében – akik felismerve, hogy a MEE nem vállalkozásként, hanem társadalmi felelősségvállalásként kezeli a rendezvényt – nagyon kedvező feltételeket biztosítottak az esemény lebonyolításának támogatásaképpen” – emelte ki Gelencsér Lajos a rendezvényt szervező MEE elnöke. A Mi a pálya? rendezvény keretein belül a MEKH, az E.ON, az MVM és a MAVIR önálló programokon keresztül kívánja bemutatni az érdeklődőknek, mit nyújthat számukra egy adott műszaki pálya.

A rendezvény budapesti állomásán többek között az energetika világával is megismerkedhetnek a fiatalok. Az E.ON standján például kipróbálhatják hogyan lehet racsnis kábelvágóval földkábelt darabolni, megismerhetik a köpenyes vezeték eltávolításának technikáját, védőcsövet hajlíthatnak, és próbára tehetik kézügyességüket a feszültség alatti munkavégzéshez használt speciális védőkesztyűben is.

”Napjainkra az energetika izgalmas, kihívásokkal teli területté vált, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap a digitalizáció, az innováció és az okos eszközök használata. Olyan fiatal tehetségekre, kiválóan képzett szakemberekre van szükség, akik sokoldalú tudással rendelkeznek és magabiztosan használják a legújabb technológiákat. Mi az E.ON-ál arra törekszünk, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozzunk együtt, ezért vagyunk jelen már a képzésüktől, 14 éves kortól, az egyetemi oktatáson keresztül a diploma utáni gyakorlatig” – tette hozzá Kurdits Tamás, az E.ON Hungária Csoport műszaki tudásmenedzsment vezetője.

 

 

„A három turnusban érkező, megtervezett forgatókönyv szerint zajló élményalapú program első részében a hangátvitellel, feldolgozással kapcsolatos elektronikai ismeretekbe kapnak betekintést a gyerekek, a bemutatóhoz kapcsolódik a mesterséges intelligencia megjelenése is. A program során a szakmák ismeretében az iskolák, az életpályákban a cégek, az önismeretben a pályaorientációs tanácsadók segítenek” – tette hozzá Danyi Vilmos a rendezvény alapítója.

A szervezők szándéka szerint a hat állomásos, országos roadshow is évről évre hozzájárul és tovább erősíti azt a tendenciát, hogy egyre magasabb a műszaki szakmákat választó diákok száma. Szeretnék, ha ez a tendencia tovább folytatódna, hiszen nagy számú új szakembert igénylő területekről van szó, ahol a végzett fiatalok biztos munkalehetőségekre számíthatnak. Az eseménysorozat november 16-án zárul, Budapesten, szeptember óta már Pécsre, Szegedre, Győrbe, Miskolcra és Debrecenbe látogatott el a pályaválasztó roadshow.

 

| Fotók: Kévés Andor

A kánikula sem akadály az új csúcstöltőnek
Továbbfejlesztette töltési portfóliójának zászlóshajóját a Siemens. Az új, 400 kW teljesítményű készülék a 2021-ben piacra dobott SICHARGE töltőcsalád legújabb verziója.
A körforgásos gazdaság fejlesztései az adatközpontokat is elérte
Jelentős mértékben csökkenő szén-dioxid-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés.
A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül fel Debrecenben
Április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői.
Az Electrosub kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatainak frissítésére!
Az idén 5 éves fennállását ünneplő Electrosub szakkiállítás és konferencia koncepcióját a szervezők a piac igényeihez igazodva 2021-ben frissítették. A nyitva tartás két naposra váltott, és bevezették a kkv-k számára is könnyen elérhető, költséghatékony megjelenést biztosító ECO standot.
Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás
1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt.