Mikrogriddel karbonmentesít a Siemens
Az olasz Siemens-központ 50 százalékkal csökkentette széndioxid-kibocsátását, 2030-ra pedig elérheti a nettó szénmentes működést az okos energiafelhasználást biztosító mikrogrid technológiával.

 

A Siemens karboncsökkentési programjában világszerte energiahatékony megoldásokat vezet be irodaházaiban és gyáraiban, hogy elérje ambiciózus klímacéljait, így más országokhoz hasonlóan Olaszországban is élen jár a villamosítás terén.

A milánói Siemens-komplexum mikrogridje az épületek helyi energiahálózataként az elosztott energiatermelésre támaszkodik, és a termelt áram maximális felhasználásáról gondoskodik. A megoldás a helyi energiatermelés és -fogyasztás kifinomult felügyeletével és egyensúlyozásával a nemzeti energiahálózatra nehezedő nyomást is csökkenti.

 

 

Egy megawattot meghaladó összkapacitásával a mikrohálózat jól példázza, hogy innovatív technológiákkal akár közepes méretű területek energiaigénye is kiszolgálható fenntartható módon. A mintegy 1800 ember munkahelyének otthont adó Casa Siemens alapterülete például 32 ezer négyzetméter, közel akkora, mint négy és fél futballpálya mérete.

Precíz energiaoptimalizálás a felhőből

Mikrohálózatát a milánói központ a felhőalapú DEOP megoldással monitorozza és irányítja, amelyet a Siemens az elosztott energiaforrások optimalizálására fejlesztett ki. A könnyen kezelhető alkalmazás a mikrogridre csatlakozó összes eszközről és rendszerről adatokat gyűjt, és azokat a Siemens Desigo épületfelügyeleti megoldásának adja át. A Desigo kezeli a fűtés, a szellőztetés, a légkondicionálás, a beléptetés és a tűzmegelőzés feladatait, valamint algoritmusokat készít az energia-alrendszerek és a fogyasztás optimalizálásához. A DEOP ezáltal hozzásegíti a mikrohálózatot a lehető legnagyobb hatékonyság és fenntarthatóság eléréséhez.

A tervezés során végzett elemzések szerint az épületegyüttes napi átlagos energiaigénye a téli időszakban 850, nyáron pedig 1300 kilowatt. A mikrohálózatban telepített napelemes (PV) és trigenerációs rendszerek – az áramtermelés során környezetükből hőt elvonó, a hulladékhőt újrahasznosító, azaz hűtő-fűtő generátorok – kapacitása pedig 1163 kilowatt. Áramellátás tekintetében a Casa Siemens így nagyrészt önellátó. Mi több, a milánói központ a PV rendszereivel termelt áram 4 százalékát – éves szinten nem kevesebb mint 40 ezer kilowattóra tiszta energiát – a nemzeti energiahálózatba tölt. A napelemek ugyanis hétvégén is termelnek, amikor az épületek energiaigénye minimális.

(Forrás: Siemens)

Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
Gépgyártói Konferencia, ahol Te vagy a középpontban!
Fókuszban a gépgyártás és berendezésgyártás címmel idén is megrendezi nagyszabású, 2 napos IPARTY szakmai konferenciáját a Phoenix Contact!
Additív gyártással készült fröccsszerszámokba történő fröccsöntés
Az alábbi szakcikk a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú felhívás GINOP-2.1.7-15-2016-01925 azonosító számú projektje eredményét mutatja be. Kedvezményezett: VARINEX Informatikai Zrt.
Hogyan lesz a CAM megtérülő beruházás?
Engedje meg, hogy a graphIT Kft. elkalauzolja a CAM világába és a március 28-ai ingyenes webinárján bemutassa, hogyan is lesz a CAM megtérülő beruházás, milyen segítséget nyújthat nem csak a technológusoknak , de a vezetőknek is a megfelelő CAM rendszer!