Tiszta energia a tetőről
Amikor kisüt a nap, akkor bújnak elő a napelemek is, amik energiatermelés mellett egyben árnyékot is adnak. A Siemens vezérlési technológiát tartalmazó forradalmian új behúzható tetőt a St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke AG (SAK) fejlesztette ki több élvonalbeli svájci céggel együttműködve.

 

Napsütéses időben kirándulócsoportok veszik az irányt a svájci Appenzell-Alpokban található Kronberg felé. Legyen szó kirándulásról, egy finom alpesi ebédről az étteremben vagy téli szánkózásról, a hegy bővelkedik a lehetőségekben mindenki számára. Amikor süt a nap, a jakobsbadi Kronberg felvonó 4 000 négyzetméteres parkolója egy új, nem természeti látványosságot tár fel: egy összecsukható napelemes tetőt, amely automatikusan nyílik ki felettünk hét méter magasságban. A tető az energiatermelés mellett a tetők eredeti funkciójának megfelelően árnyékot is ad. Az elektromos autóval érkezők pedig a parkoló töltőállomásait is igénybe vehetik.

 

„Személyre szabottan terveztünk és közösen fejlesztettünk ki mindent az alapoktól kezdve: a teljes vezérlőrendszert a megjelenítéstől a hajtásvezérlőig.”
 
Kadir Bahsani, az sf Elektro-Engineering AG automatizálási és hajtástechnikai részlegének vezetője
 

 

A rendelkezésre álló tér duplán történő kihasználása

Az innovatív tetőt a svájci dhp technology AG cég fejlesztette ki az sf Elektro-Engineering AG-val történő együttműködésben. A dhp technology azzal szerzett hírnevet magának, hogy napelemes összecsukható tetőket szerelt fel a szennyvíztisztító telepekre. Ezzel összefüggésben a cég 2019-ben megkapta a Swiss Solar Prize-t és a Watt d’Or díjat a Svájci Szövetségi Energiahivataltól.

 

A kronbergi sífelvonó parkolójának összecsukható napelemes tetője Kelet-Svájc kiemelt energetikai projektje

 

Az összecsukható tetők az infrastruktúrába integrált fotovoltaikus energia egy új formáját jelentik: a jövőben nemcsak a tetőket, hanem az infrastruktúra más területeit is fel lehet szerelni napelemmodulokkal. Ez a kettős felhasználás óriási lehetőségeket nyit meg a nagy méretű, elvileg minden ipari zónában telepíthető fotovoltaikus rendszerek számára.

 

A SAK a napelemes tetőn kívül Jakobsbadon két darab 22 kW-os töltőállomást is telepített elektromos járművekhez

 

A parkolók különösen alkalmasak erre a célra, mert a fotovoltaikus rendszerek és az elektromobilitás tökéletesen kiegészítik egymást. „A tetőhöz egy töltési infrastruktúra is tartozik – mondta Philip Racine, a dhp technology rendszermérnöke. – A SAK ezért kettő, egyenként 22 kW-os töltőállomást is telepített elektromos járművek számára. Igény esetén további állomások is egyszerűen telepíthetők.

 

SIMATIC S7-1500
A SIMATIC S7-1500 vezérlő kiváló teljesítményt biztosít számos alkalmazásban. A vezérlő moduláris felépítésének köszönhetően a legkifinomultabb gépkonstrukciók is valóra válthatók, így a digitális átállás is egyszerűbben valósítható meg.

 

Megbízható működés a Simatic vezérlésnek köszönhetően

 

A tető működését egy Simatic S7-1500 vezérlő felügyeli
 

 

A dhp technology és az sf Elektro-Engineering a Simatic S7-1500 vezérlőt használta Simatic WinCC-vel kombinálva a teljes rendszer vezérléséhez. „A magas rendelkezésre állás és a megbízhatóság természetesen kötelező tulajdonságok a teljesen automatizált működés biztosításához – jelentette ki Kadir Bahsani. – Fontos ezenkívül a havazás, a jégeső és az erős szél észlelésének képessége. A vezérlőrendszernek ezenkívül intuitív működésűnek kell lennie, és az üzemeltetői beavatkozást távolról is lehetővé kell tenni. Az adatok rögzítésének és későbbi kiértékelésének lehetősége is fontos szempont volt.”

 

| Nyitókép: Az innovatív tető a Siemens vezérlőelemeinek köszönhetően az időjárástól függően zárul be

Francia cégek fogtak össze az európai ipar digitális átállásának erősítésére
A Data4Industry-X lehetővé teszi a cégek számára, hogy a különböző gyáraktól, szervezetektől, vagy akár más országokból érkező adatok hasznosításával új szolgáltatásokat fejlesszenek ki és működtessenek.
Hatékony energiagazdálkodási megoldás az ivóvíz- és szennyvízágazat üzemeinek
AZ ABB Ability Optimax energiagazdálkodási megoldásának segítségével az üzemeltetők csökkenteni tudják az energiafelhasználást a víz- és szennyvíztisztító telepeken.
A Ganz 4,6 milliárdot fordít forgógép üzletágának fejlesztésére
A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása.
Vállalati adatokon tanított generatív AI a jövő útja
A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve.
Meghívó – Future.Industry 2024
A Kontron Hungary tisztelettel meghívja Önt és érdeklődő munkatársait kiemelt partnere, az Altair „Future.Industry 2024” globális online rendezvényére. A világ egyik legnagyobb végeselemes szimulációs konferenciája 2024. március 6-7. között várja a szakembereket.